Direct naar paginainhoud

Het groene schoolplein van OBS het Spectrum

Het schoolplein van basisschool het Spectrum was er een zoals je vaker tegenkomt, met veel tegels en weinig schaduw en natuur. De tegels zorgen in de steeds warmere zomers voor grote warmte op het schoolplein en bij de harde buien liep het water niet meer goed weg. Maar het schoolplein had ook effect op de kinderen, ze speelden er niet fijn en het plein daagde niet voldoende uit tot echte inspanning.

Aan de slag

Schooldirecteur Bart Kuipers ging er mee aan de slag. Samen met de gemeente Almere en andere partners werd een groen, klimaatbestendig en natuureducatief schoolplein bedacht. Samen met de leerlingenraad werd het schoolplein ontworpen en ook ouders en omwonenden werden betrokken. Aan die laatste groep werd gevraagd wat ze vonden van de ontwerpen en waar ze behoefte aan hadden. Samen zorgden ze voor een grote verandering.

Groen & Gezond

Een groen doolhof, een waterreservoir, fruitbomen en een speelheuvel waren verschillende nieuwe elementen die het schoolplein terug kreeg, zo werd een echte groene en gezond plek. Het groene schoolplein heeft meer ruimte door het toevoegen van bomen en is nu leuker om te spelen en om overheen te rennen. En natuurlijk een stukje minder warm. Ook dieren en insecten vinden het plein nu makkelijker, dat is niet alleen leuk om te zien maar ook waardevol voor de kinderen die zo meer kunnen leren over de natuur. Lessen in de buitenlucht zijn nu makkelijker te houden en als klap op de vuurpijl geven buurtbewoners die uitkijken op het schoolplein aan meer te genieten van hun uitzicht.