Direct naar paginainhoud

Frits verduurzaamde zijn huis

In 2015 las Frits een folder van een zonnepanelenbedrijf. Hij liet zich informeren op een lezing van het bedrijf in het buurtcentrum. Na het opvragen van een offerte heeft hij de zonnepanelen op het dak laten plaatsen. “Het terugverdienen duurt wel iets langer dan gepland. Bij de installatie zeiden ze dat de terugverdientijd 5 à 6 jaar was, maar nu zijn we ongeveer op de helft. Dat komt omdat we in de tussentijd een warmtepomp hebben geïnstalleerd. Door het stroomverbruik van de warmtepomp is de terugverdientijd van de zonnepanelen langer geworden.”

In 2017 deed Boomhouwer de tweede duurzame investering: een warmtepomp. De installateurs hadden in eerste instantie wat moeite met de installatie vanwege de stadsverwarming, want het werkt anders met een warmtepomp dan met een CV-ketel. Uiteindelijk leverde de installatie verder geen problemen op. “Ik miste door de warmtepomp wel de straling van de radiatoren, want met een warmtepomp is de warmte in het hele huis neutraal. Dit hebben we opgelost door kleine ventilatoren (klimaatboosters) te plaatsen. Op die manier wordt de lucht geforceerd verspreid, dan heb je toch een soort straling.”

 

Tot slot liet Frits in 2019 zijn glas vervangen door HR++ glas waarna er geen koude luchtstroom meer voelbaar was langs het glas. “Ik zou ook anderen aanraden om deze investeringen te doen als het financieel mogelijk is. Uiteindelijk verdient het zichzelf terug en levert het je ook geld op. Daarnaast doe je iets goeds voor het milieu.” Om deze duurzame maatregelen te nemen maakte Frits gebruik van twee subsidieregelingen, de BTW-teruggave zonnepanelen en de Subsidie voor de warmtepomp.