Een gezonde stad en een gezonde jeugd

Met de voedselstrategie wil de gemeente Almere bijdragen aan het ontwikkelen van een gezondere stad. In Almere heeft 19% van de kinderen van 4 t/m 11 jaar matig of ernstig overgewicht. Van de jongeren van 12 t/m 16 jaar is dit 20%. Opvoeding, onderwijs, voorlichting en onze voedselomgeving spelen een grote rol in de voedselkeuzes die we maken. De gemeente wil daarom voor iedereen gezonde voedselkeuzes aantrekkelijk, betaalbaar en toegankelijk maken. 

 

Toolkit gezond eten en drinken

Omdat alle kinderen in Almere gezond en veilig moeten kunnen opgroeien, vraagt de gemeente scholen mee te helpen. Veel scholen in Almere stimuleren hun leerlingen al om gezonder te eten en te drinken en om voldoende te bewegen. Leerlingen blijven zo gezonder en presteren ook beter op school. Nog meer creatieve ideeën over gezond eten op scholen vind je in de toolkit gezond eten en drinken. Denk bijvoorbeeld aan tips voor gezonde traktaties en lessen rondom het drinken van water. 

 

Jong leren Eten

Binnen het Jong Leren Eten programma werken het Rijk, provincies, onderwijs en maatschappelijke organisaties samen om kinderen en jongeren meer in aanraking te brengen met kennis en activiteiten over voedsel, zodat ze zelf gezonde én duurzame keuzes kunnen maken. Ook in Almere zijn Jong Leren Eten Makelaars aan de slag op scholen. 

 

Een van de uitdagingen ligt in de omgeving van scholen. In de buurt van veel scholen kun je eten en drinken kopen, maar dit aanbod is vaak ongezond en niet duurzaam.  Onderbouw leerlingen van het Aeres VMBO Almere zijn in opdracht van de gemeente Almere aan de slag gegaan met dit thema, want hoe kun je eetomgeving rond school gezonder en duurzamer maken? Voor deze challenge kropen leerlingen in de rol van de lokale snackbar, de supermarkt of de schoolkantine en dachten zij na over de inrichting van een gezonde en duurzame eetomgeving. Het beste plan werd door de gemeente geselecteerd en won een mooie prijs. Meer weten? Lees 'Snel aan de slag met voedselopdrachten op VO-scholen in Flevoland dankzij Voedseleducatie-inspiratiewaaier'.