Direct naar paginainhoud

Almere doet het licht uit! Doe jij mee?

Link naar video: Almere doet het licht uit

Wanneer  je  ’s nachts door Almere loopt, lijkt het wel of iedereen nog aan het werk is. De lichten in veel van onze bedrijfspanden branden nog. En dat terwijl iedereen zegt dat Almere een slaapstad is. Hoog tijd dus om die lichten gewoon eens uit te zetten. Dit bespaart energie en kosten. Het is daarnaast beter voor het klimaat. Zo krijgt de natuur ook een beetje rust.

 

Gemeente Almere roept op om onnodige lichten in alle kantoorpanden uit te doen tussen 22.00 en 6.00 uur. Ook in vergaderruimtes, bedrijfsrestaurants, entrees en trappenhuizen.

Dit is natuurlijk in veel gevallen makkelijker gezegd dan gedaan. Want vaak spelen dingen als software uitdagingen, systeeminstellingen en veiligheid een rol. Daarnaast ben je in sommige situaties  afhankelijk van andere organisaties: denk hierbij aan huurders (in het geval van beheerders), medehuurders, pandeigenaren en meer. Het stadhuis doet vanzelfsprekend  mee. Alle lichten gaan uit met uitzondering van de tweede verdieping omdat raadsleden en college 24/7 toegang moeten hebben tot hun werkplek.

 

Amsterdam Zuidas en Rotterdam Centrum zijn al begonnen om de lichten ’s avonds uit te doen!

Meld je aan en maak kans op gratis professioneel energieadvies

Samen doen we het licht uit in Almere. Doe je mee? Meld je dan aan via het aanmeldformulier. Grote kantoren maken bij aanmelding kans op professioneel energieadvies door een energieadviseur van Equans. 
De noodzaak om aan de slag te gaan met energiebesparing is groter dan ooit. In totaal tien kantoorgebieden zijn of gaan aan de slag met de kantorenaanpak bestaande uit een campagne tegen onnodig laten branden van verlichting, energie besparen door minder en slimmer te verwarmen en koelen én het laten maken van routekaarten op gebouwniveau. Deze routekaarten maken maatregelen inzichtelijk om op korte, middellange en lange termijn energie te besparen. Ook wordt er stilgestaan bij de verschillende belangen van huurder, beheerder en eigenaar. De gemeente heeft nog plek voor één gebouw die graag een routekaart wil laten opstellen en aan de slag wil met de gevonden maatregelen. Enthousiast geworden? Meld je aan!

Voorwaarden om kans te maken op het energieadvies: 

  • Je energieverbruik is meer dan 50.000 kWh elektriciteit of 25.000 m³ aardgas per jaar 
  • Er zijn representatieve verbruiksgegevens beschikbaar van minimaal de afgelopen 6 maanden
  • Je hebt de ambitie om daadwerkelijk met de maatregelen aan de slag te gaan

Meer informatie over de energietransitie en de mogelijkheden vind je op de pagina over energietransitie op almere.nl.

Nog meer acties om energie te besparen

Winkeliers

Om energie te besparen kunnen winkeliers de deuren dichtdoen in plaats van open laten. Om aan het winkelend publiek toch duidelijk te maken dat zij wel geopend zijn is de actie Almere ‘sluit winkeldeuren’ gestart. Winkeliers kunnen een bordje aanvragen met de tekst Welkom, wij zijn open. Inmiddels hangen meer dan 400 deurbordjes in de Almeerse winkels. Je kunt een bordje aanvragen via almeregeeftenergie@almere.nl

Almere Haven

In maart dit jaar starten we met een pilot gebiedsgerichte aanpak waarbij 50 micro-ondernemers in Almere Haven kosteloos energieadvies en energiebesparende producten ter waarde van 1000 euro krijgen. Hiermee wordt de ondernemer direct op weg geholpen met het verlagen van het energieverbruik. 

15% Gas Terug

Meer weten over het actienetwerk 15% GasTerug, haar manier van werken, de deelnemers, verschillende acties die plaatsvinden en concrete bespaartips? Kijk op ikzetookdeknopom.nl.