Direct naar paginainhoud

3d geprinte objecten voor betere recycling zand

    3D geprinte objecten voor betere recycling van zand

    Zand schaars? Je hebt meteen de lachers op je hand. Maar er dreigen wel degelijk tekorten van deze meest onderschatte grondstof ter wereld. Iedereen heeft het nodig. Voor het aanmaken van de gigantische hoeveelheden beton voor de bouw van torenflats, huizen, fabrieken, (lucht)havens, tunnels, viaducten en het maken van cement.


    Vandaar dat we zand uit bouwpuin recyclen. Maar niet al het zand kunnen we (her)gebruiken. Omdat  het niet voldoet aan de eisen voor woningbouw, weg- en waterbouw. Veel gerecycled zand belandt hierdoor op stortplaatsen in Noord-West Europa.

     

    Daarom gaat Almere samen met 16 internationale partners op zoek naar een concrete oplossing. Door Almeers gerecycled zand te onderzoeken en te gebruiken voor het 3D printen van beton. Op diverse plekken in Almere zie je straks objecten van 3D geprint beton. Denk aan straatbankjes, tuinmeubels, kunstwerken, speelplaatsen, etc. Waardevolle producten voor de buitenruimte, waarmee we schaars zand zo lang mogelijk willen (her)gebruiken.


    Dit 3-jarige CIRMAP-project wordt geleidt door ARMINES/IMTLille Douai en ondersteund door het Interreg North West Europe-programma, als onderdeel van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO). De Europese subsidie geeft financiële ruimte voor meer experimenten en projecten, én helpt om samen met andere Europese partners (andere steden, kennisinstellingen en bedrijven) kennis te ontwikkelen. Het totale budget bedraagt € 6.98 miljoen, waarvan Interreg € 4.18 miljoen financiert en de projectperiode loopt van 2020 t/m 2023.


    Meer informatie over het project, zie nweurope.eu