Direct naar paginainhoud

Zonnevelden

Voor 2050 moet Nederland, en dus ook Almere, van het aardgas af. Om dat doel te halen, hebben we hernieuwbare energie nodig, zoals zonne-energie. 

Zonnevelden in Almere

Er zijn drie zonnevelden in Almere:

  • Zoneiland Noorderplassen: het zonnepark is aangelegd in 2009. De 520 zonnecollectoren verwarmen water en voorzien in ongeveer 10 procent van de warmwaterbehoefte van 2.700 huizen.
  • Zonneveld Zuyderzon in Almere Buiten: zonnepark Zuyderzon is 35 voetbalvelden groot en telt circa 100.000 zonnepanelen. Sinds juli 2019 levert Zuyderzon stroom voor ongeveer 10.000 Almeerse huishoudens. 412 inwoners van Flevoland hebben geïnvesteerd en profiteren zo mee van de opbrengsten van het park. 
  • Zonneveld Braambergen: op de voormalige stortlocatie Braambergen, langs de N305 in Almere, zijn bijna 26.000 zonnepanelen geplaatst. Hiermee kunnen 5.300 huishoudens van elektriciteit worden voorzien. Energiezorg, een samenwerking tussen de bedrijven Afvalzorg en HVC, realiseert het project. Inwoners konden financieel participeren, waarbij Almeerders voorrang hadden op mensen buiten Almere.

De stroom van de zonnevelden gaat het elektriciteitsnet op en de groene stroom kan worden geleverd aan Almeerders, bijvoorbeeld via energiecoöperatie De Groene Reus
 
Op twee plekken in Almere komt een nieuw zonnepark: 

  • In de bocht van de A6-A27. De omgevingsvergunning voor deze locatie is verleend. Het verdere proces is nog niet bekend.
  • Het gebied tussen de Trekweg en de A6 in Almere Buiten, tegenover de Eilandenbuurt en de Stripheldenbuurt. Het zonnepark komt te liggen op terrein van Rijksvastgoedbedrijf wat nu wordt gebruikt als landbouwgrond en deels als voormalig gronddepot van Rijkswaterstaat. Meer informatie is te vinden op de website van Vattenfall.

Initiatiefnemers die ergens in Almere een zonneveld willen realiseren, kunnen hiervoor, na vooroverleg met de grondeigenaar en de gemeente, een aanvraag voor een omgevingsvergunning indienen.

Participatie bij bouw zonnevelden

Als inwoners vanuit hun woning uitkijken op een mogelijke locatie voor een nieuwe zonneveld, dan betrekken we hen bij het proces. Daarnaast kunnen Almeerders zelf vaak ook financieel meedoen aan een project en zo profiteren van de opbrengst.