Direct naar paginainhoud

Zonnevelden

Op dit moment Er zijn twee zonnevelden in Almere: zonneveld Noorderplassen en zonneveld Zuyderzon in Almere Buiten. De stroom van de zonnevelden gaat het elektriciteitsnet op en de groene stroom kan worden geleverd aan Almeerders, bijvoorbeeld via energiecoöperatie De Groene Reus. Het zonneveld Zuyderzon is een initiatief van de gemeente en ligt op grond van de gemeente.

 

De komende tijd komen er een aantal nieuwe zonneparken bij in Almere, namelijk:

  • In de bocht van de A6-A27.  De omgevingsvergunning voor deze locatie is verleend. Het verdere proces is nog niet bekend.
  • Het gebied tussen de Trekweg en de A6 in Almere Buiten, tegenover de Eilandenbuurt en de Stripheldenbuurt. Het zonnepark komt te liggen op terrein van Rijksvastgoedbedrijf en wordt nu gebruikt als landbouwgrond en deels als voormalig gronddepot van Rijkswaterstaat. Meer informatie is te vinden op de website van Vattenfall.
  • Locatie Braambergen: op de voormalige stortplaats Braambergen in Almere worden dit jaar bijna 26.000 zonnepanelen geplaatst, samen goed voor ruim 14 megawattpiek (MWp) aan opwekvermogen. Het project wordt gerealiseerd door Energiezorg, een samenwerking tussen de bedrijven Afvalzorg en HVC.

Grondeigenaren die zelf een zonneveld willen, kunnen dit aanvragen. Dit kan door een aanvraag voor een omgevingsvergunning in te dienen.

Participatie bij bouw zonnevelden

Als inwoners vanuit hun woning uitkijken op een mogelijke locatie voor een nieuwe zonneveld, dan betrekken we de inwoners uitgebreid bij het proces. Soms zullen inwoners van Almere het zonnepark bijna niet kunnen zien, zoals bovenop stortplaats Braambergen of in de bocht bij de A6-A27. Daarnaast kunnen Almeerders zelf vaak ook meedoen aan een project en zo profiteren. Ook dan geeft de gemeente informatie over het proces via de vergaderingen van de gemeenteraad.