Direct naar paginainhoud

Windenergie

  In de wolken met Jaap

  Klinkt als het begin van een romantisch sprookje? We hebben het over tien oranjerode windturbines met hun poten in de klei langs de dijk in Poort. Vernoemd naar voormalig Greenpeace-activist Jaap Rodenburg. 

   

  Almere wil dat in 2050 alle gebruikte energie afkomstig is uit energiebronnen die hernieuwbaar zijn. Dat is goed te doen, in Poort kunnen de windmolens voor 100% groene stroom zorgen. Om dat mogelijk te maken worden de windmolens in 2021 vervangen voor grotere windturbines. Inwoners kunnen via Almeerse Wind financieel participeren in de turbines. Hiermee kun je mee investeren, weet je precies waar je energie vandaan komt en waar je geld naartoe gaat. De overige 80% van de stroom gaat naar Vattenfall. 

   

  Hoe zit het precies? Er loopt natuurlijk geen directe lijn tussen jouw huis en de windmolen langs de dijk. De energie uit je stopcontact komt altijd van het energienet. Het energienet moet je zien als een grote ton, vol met energie. De ton wordt gevuld door alle energiebronnen in Nederland, zoals windmolens, zonneparken en kolencentrales. Dit betekent dat de energie in de ton dus een mix van grijze en groene energie is, die jij vervolgens thuis verbruikt. Je apparaten en opladers merken dat verschil niet, die zijn kleurenblind. 

   

  Je hebt dus geen invloed op de stroom die uit je stopcontact komt, maar je hebt wel invloed op wat voor energie de ton in gaat! Dus hoe meer mensen voor echt groene stroom kiezen, hoe groener de stroom in de ton wordt. 

  Ook de nieuwe windmolens komen, net als de huidige windmolens, op minimaal 1,6 kilometer van de bestaande woningbouw te staan. Daarom verwachten we geen geluidsoverlast en is er geen slagschaduw op de omliggende bebouwing.