Direct naar paginainhoud

Vrolijk Kinderopvang - Jaleesa Vos

‘We lenen de aarde van onze kinderen, wat voor aarde laat je achter?’

Jaleesa Vos

Kinderen een veilige plek bieden, handvatten meegeven om zo duurzaam mogelijk te leven en hun ecologische voetafdruk zo klein mogelijk maken. Dat is waar Jaleesa Vos van Vrolijk Kinderopvang Almere voor staat. “Kinderen zijn onze toekomst. Hoe kunnen kinderen van natuur houden als ze er niet mee zijn mee opgegroeid?”

Hiervoor werkte Jaleesa als hulpverlener met probleemgezinnen. “Ik vond dat best wel heftig en kwam niet echt toe aan de kinderen zelf. Toen is het idee van kinderopvang met mijn eigen levensvisie ontstaan. Bezig zijn met kinderen én hen leren zo duurzaam mogelijk te leven. We bieden de kinderen hier een veilige goede plek en zorgen daarnaast dat ze spelenderwijs aandacht voor duurzaamheid, milieu en gezondheid hebben. Het moet eigenlijk ‘het nieuwe normaal’ worden.” Zelf heeft Jaleesa drie kinderen en voelt ze sterk die verantwoordelijkheid. “Ik las ooit de uitspraak: we lenen de aarde van onze kinderen. Dat raakte me wel. Iedereen doet maar gewoon en gaat zijn gang. Maar wat voor aarde laat je achter? Dat vind ik heel belangrijk.”

Biologische producten

Daarom leren de kinderen ook afval te scheiden en krijgen ze alleen biologische plantaardige producten. Zoveel mogelijk afkomstig van lokale boeren. “Het gaat om seizoensgebonden groenten en fruit, maar ook vergeten groenten, zoals koolraap of pastinaak. Die kennen kinderen vaak niet, maar staan hier gewoon op het menu. Ze mogen zelf ook van alles plukken in de moestuintjes. Peuters vinden dat heel leuk. Ze vragen er ook om en zijn trots als ze wat mogen plukken.

Nieuwsflits over duurzaamheid

De reacties van ouders zijn heel positief. “De meeste kiezen bewust voor onze levensvisie. Maar er zijn ook ouders die vooral om praktische redenen voor onze kinderopvang kiezen, omdat we in hun wijk zitten. In het begin kreeg ik nog weleens de reactie: is er helemaal geen vlees? Maar die gezinnen eten nu thuis ook veel minder vlees en ze proberen andere groenten uit. We sturen ouders ook iedere maand een nieuwsflits over duurzaamheid, om ze nog meer te inspireren.”

Nieuwe vestiging in Oosterwold

“Of ik nog doelen, ambities heb voor de toekomst? Ik ben al superblij met hoe het de afgelopen jaren is gegaan, we hebben nu ook een mooie natuurspeeltuin. We willen nog wel een nieuwe vestiging in Oosterwold openen. Zodat ook het gebouw zelf en de locatie meer past bij onze levensvisie. Een pand dat helemaal gebouwd is met duurzame materialen. Ik werk aan de toekomst van de stad en ben er trots op dat ik hieraan kan bijdragen.”

 

Meer informatie op www.vrolijk-kinderopvang.nl 

Genomineerd door:

Eudia Ruimwijk: “Jaleesa wil kleine kinderen groene gewoontes meegeven, omdat zij de toekomst zijn. Met haar visie en denkwijze draagt ze bij aan een groener Almere.”

 

Growing Green Spelddrager sinds 1 februari 2018