Vrolijk Kinderopvang - Jaleesa Vos

‘We lenen de aarde van onze kinderen, wat voor aarde laat je achter?’

Jaleesa Vos

Kinderen een veilige plek bieden, handvatten meegeven om zo duurzaam mogelijk te leven en hun ecologische voetafdruk zo klein mogelijk maken. Dat is waar Jaleesa Vos van Vrolijk Kinderopvang Almere voor staat. “Kinderen zijn onze toekomst. Hoe kunnen kinderen van natuur houden als ze er niet mee zijn mee opgegroeid?”

Hiervoor werkte Jaleesa als hulpverlener met probleemgezinnen. “Ik vond dat best wel heftig en kwam niet echt toe aan de kinderen zelf. Toen is het idee van kinderopvang met mijn eigen levensvisie ontstaan. Bezig zijn met kinderen én hen leren zo duurzaam mogelijk te leven. We bieden de kinderen hier een veilige goede plek en zorgen daarnaast dat ze spelenderwijs aandacht voor duurzaamheid, milieu en gezondheid hebben. Het moet eigenlijk ‘het nieuwe normaal’ worden.” Zelf heeft Jaleesa drie kinderen en voelt ze sterk die verantwoordelijkheid. “Ik las ooit de uitspraak: we lenen de aarde van onze kinderen. Dat raakte me wel. Iedereen doet maar gewoon en gaat zijn gang. Maar wat voor aarde laat je achter? Dat vind ik heel belangrijk.”

Biologische producten

Daarom leren de kinderen ook afval te scheiden en krijgen ze alleen biologische plantaardige producten. Zoveel mogelijk afkomstig van lokale boeren. “Het gaat om seizoensgebonden groenten en fruit, maar ook vergeten groenten, zoals koolraap of pastinaak. Die kennen kinderen vaak niet, maar staan hier gewoon op het menu. Ze mogen zelf ook van alles plukken in de moestuintjes. Peuters vinden dat heel leuk. Ze vragen er ook om en zijn trots als ze wat mogen plukk

Nieuwsflits over duurzaamheid

De reacties van ouders zijn heel positief. “De meeste kiezen bewust voor onze levensvisie. Maar er zijn ook ouders die vooral om praktische redenen voor onze kinderopvang kiezen, omdat we in hun wijk zitten. In het begin kreeg ik nog weleens de reactie: is er helemaal geen vlees? Maar die gezinnen eten nu thuis ook veel minder vlees en ze proberen andere groenten uit. We sturen ouders ook iedere maand een nieuwsflits over duurzaamheid, om ze nog meer te inspireren.”

Nieuwe vestiging in Oosterwold

“Of ik nog doelen, ambities heb voor de toekomst? Ik ben al superblij met hoe het de afgelopen jaren is gegaan, we hebben nu ook een mooie natuurspeeltuin. We willen nog wel een nieuwe vestiging in Oosterwold openen. Zodat ook het gebouw zelf en de locatie meer past bij onze levensvisie. Een pand dat helemaal gebouwd is met duurzame materialen. Ik werk aan de toekomst van de stad en ben er trots op dat ik hieraan kan bijdragen.”

 

Meer informatie op www.vrolijk-kinderopvang.nl 

Genomineerd door:

Eudia Ruimwijk: “Jaleesa wil kleine kinderen groene gewoontes meegeven, omdat zij de toekomst zijn. Met haar visie en denkwijze draagt ze bij aan een groener Almere.”

 

Growing Green Spelddrager sinds 1 febuari 2018

‘Een biologische winkel is onmisbaar voor Almere’

Casper Kromkamp

Casper Kromkamp is een van de weinige mensen die in het bezit is van twee Growing Green Spelden. Hij kreeg er één voor de Natuurwinkel, de biologische winkel in het centrum van Almere, en één voor zijn bijdrage aan de succesvolle Boerenmarkt op de Stadsboerderij. Een gesprek met deze tweevoudig Spelddrager. “Een biologische winkel in Almere heeft het niet gemakkelijk.”

Na jarenlang ondernemers begeleid te hebben in de natuurvoedingsbranche wilde Casper een eigen winkel beginnen. Als onderdeel van de keten Gooodyfoood koos hij in 2011 voor Almere als vestigingsplaats. Een niet zo’n gemakkelijke keuze, merkte hij al snel. “In deze gemeente waren er nog weinig biologische producten te koop. Maar Almere Stad is eigenlijk niet te beste plek voor een natuurvoedingswinkel. Het heeft een aantal oorzaken. Sowieso liggen de stadsdelen van Almere te ver uit elkaar. Daarnaast heeft elk stadsdeel een eigen winkelcentrum, waar het parkeren een stuk goedkoper is dan in het centrum. We merken dat mensen naar het centrum gaan voor vertier, niet om de boodschappen te doen. Tot slot is online shopping heel populair in Almere.”

Boerenmarkt

Dat er genoeg vraag naar biologische producten is merkt Casper op de Boerenmarkt, waar hij iedere week staat. “Almere en de inwoners zijn zeker groen genoeg, dat blijkt wel op deze biologische markt. Het is er altijd gezellig druk en ik draai daar ook een goede omzet. Sowieso is het een feest om daar te mogen staan. Er zijn heel veel verschillende kraampjes en de sfeer is heel goed. De mensen komen daar niet om even snel boodschappen doen, maar nemen er echt de tijd voor.”

Onmisbaar

Omdat ook grote supermarkten meer biologische producten verkopen, wordt het lastiger om de Natuurwinkel, de naam sinds 2013, goed te laten lopen. “Het is natuurlijk fijn dat er steeds meer aandacht komt voor biologische producten, maar de grote supermarkten verkopen wel precies de producten die bij ons goed liepen. Neemt niet weg dat ik echt vind dat wij onmisbaar zijn voor Almere. Wij geven veel advies aan mensen hoe gezonder te eten of welke producten nodig zijn bij bepaalde lichamelijke krachten. In mijn winkel ben je geen nummer, ik ken het grootste gedeelte van mijn klanten persoonlijk.”

Ideale situatie

Als Casper gevraagd wordt naar de toekomst, schetst hij zijn ideale situatie. “Het mooist zou zijn als Almere Centrum één biologische winkel krijgt. Het is belangrijk om een landelijke keten achter je te hebben voor de naamsbekendheid. Door maar één winkel te hebben in Almere kan je je krachten meer bundelen en sta je sterker. En met een webshop zoals van Ekoplaza, goed en overzichtelijk. Genoeg om aan te werken, want het blijft geweldig om in deze branche te werken.”

 

Meer informatie op www.natuurwinkelalmere.com