Direct naar paginainhoud

Vrijwilliger Floriade Expo 2022 - Theo Holtslag

‘Na al die jaren plant ik nog steeds bomen in Almere’

Theo Holtslag

Als een van de eerste mensen stond Theo Holtslag op de drooggemalen zeebodem van het IJsselmeer, op de plek waar nu Almere ligt. En eigenlijk is hij nooit meer weggegaan. Een verhaal over de eerste baby in Almere, bomen in het oerbos en bij de Urban Greeners en de Floriade: “Het gaat over hoe onze kinderen over dertig jaar in Almere leven.”
 

De pompen waren nog druk bezig met het weghalen van het laatste water toen Theo namens Rijksdienst voor de IJsselmeerpolders zag hoe het eerste groen in Flevoland uit de bodem kwam. “In 1973 heb ik geholpen met het planten van de bomen in Almere, onder andere in wat we nu het oerbos op het Floriade-terrein noemen. In 1976 was ik een van de eerste inwoners van Almere, nog voor de woningen in Haven gebruikt werden. Ik werkte als machinist bij een graansilo, in wat nu Tussen de Vaarten is. Het koolzaad, de tarwe en de gerst van het land werd daar opgeslagen en in schepen geladen. Daar woonde ik ook en daar is mijn jongste zoon geboren, de allereerste Almeerse baby.”

Pendelbussen

Theo heeft Almere steeds meer zien groeien, zeker toen hij zijn baan bij de Rijksdienst inruilde voor die van buschauffeur in Almere en omstreken. Soms werd hij als buschauffeur ingezet in andere delen in Nederland. Zo mocht hij in 2012 naar Venlo om daar de pendelbussen van en naar de Floriade te rijden. “Toen al was ik enthousiast over dit grote evenement. Zodra ik hoorde dat het naar Almere kwam, wist ik dat ik vrijwilliger wilde worden. Zeker door de manier waarop Almere het aanpakt. Het gaat over hoe mijn kleinkinderen over dertig jaar voor het grootste gedeelte in steden wonen. En die steden moeten wel leefbaar zijn, met veel groen en zelf verbouwd voedsel.”

Urban Greeners

Sinds 2016 geeft Theo als vrijwilliger rondleidingen over het Floriadeterrein, waar zijn zelf geplante bomen nog fier overeind staan. “In het begin kwamen er veel mensen die echt tegen de Floriade waren. Die wilde wel eens zien waar hun geld werd ‘weggegooid’. Maar na een rondleiding en het horen van het hele verhaal waren ze al een stuk enthousiaster. Diezelfde mensen komen nu weer voor een rondleiding en vragen wanneer ze hier eindelijk een huis kunnen kopen. Er moet nog veel gebeuren, dat is zeker waar, maar ik weet zeker dat dat goed komt. Een goed voorbeeld is het gedeelte van de Urban Greeners. Wat een groep enthousiaste jongeren is dat. Een groep met een missie, het was alsof ik weer tussen de provo’s van vroeger liep. Ik heb ze van de winter enkele dagen per week geholpen met het planten van eetbare bomen. Mooi toch, was ik na al die jaren gewoon weer bomen aan het planten in mijn Almere.”

 

Meer informatie over rondleidingen op floriade

Genomineerd door:

Ym de Roos en Marijke Hendriks. “Theo Holtslag zet zich van het begin in als vrijwilliger voor de Floriade, hij verzorgt onder meer de rondleidingen over het Floriade terrein en is tevens verwoed volkstuinder bij de volkstuinvereniging de Kluitenduikers. Op dit project heeft hij de mooiste volkstuin en dat is ook niet zo gek want hij is iedere dag op zijn volkstuin aanwezig! Tevens kan hij ronduit vertellen over de Floriade hij geniet elke keer van de rondleidingen die hij geeft op het Floriade terrein!”

 

Growing Green Spelddrager sinds 15 juni 2019