Direct naar paginainhoud

Vleesch & Co - Bauke van der Veen

'We zijn trots op ons Flevolandse voedsel'

Bauke van der Veen

Bauke van der Veen wil het voedsel uit Flevoland in de spotlights zetten. Dat doet hij door onder andere Almeers vlees te verkopen met zijn bedrijf Vleesch & Co en als bestuurslid van FlevoFood, een netwerkvereniging van en voor Flevolandse voedselbedrijven. “Hoe mooi is het om een platform te hebben voor alle makers van lokaal voedsel?”

‘Kookenthousiasteling’ staat er op het visitekaartje van Bauke van der Veen (1966). En enthousiast is hij zeker. “Mensen worden blij van eten. Ik ook. Overal in de wereld zitten mensen collectief op Facebook, dragen ze allemaal kleding van de grote merken en kijken ze naar dezelfde televisieseries of films. Maar begin over eten, en iedereen heeft een eigen specialiteit. Elke regio heeft wel een eigen streekgerecht. Eten raakt mensen. En die liefde wil ik overbrengen.”

Bakkerij van opa

Bauke is al van jongs af aan met voedsel bezig: “Het is begonnen in de bakkerij van mijn opa en oom. Daarna heb ik jaren voor Ikea gewerkt, waarvan zes jaar in Zweden, waarbij ik me bezighield met keukens en inbouwapparatuur. Terug in Nederland kreeg ik een wat minder uitdagende functie en toen ging het bij mij kriebelen. Ik was als hobby al bezig met het zoeken naar lekkere, duurzame en liefst lokale producten voor mijn eigen thuisrestaurant wat ik toen had. Maar ik snap dat niet iedereen eigen stad en land af zoekt voor lekker eten. Zo is mijn idee ontstaan voor een lokaal voedselcollectief. Dat heeft er uiteindelijk toe geleid dat ik nu onderdeel ben van het bestuur van Flevo Food, de plek voor alle lokale voedselbedrijven.”

Tegelijkertijd is Bauke begonnen met zijn eigen voedselonderneming, Vleesch & Co. Hij verkoopt eerlijk vlees rechtstreeks uit onder andere Almere aan consumenten en horeca. “De dieren hebben tijdens hun leven in bijvoorbeeld het Kromslootpark gegraasd.  Ze zijn van een stichting die zich bezig houdt met natuurlijke begrazing. Het zijn dus koeien, stieren en schapen die als voornaamste taak hadden om groen te eten zodat landjes niet overwoekeren. Ik verkoop blije beesten die maar één slechte dag hebben gehad, zeg ik altijd. En de dieren gebruiken we van kop tot staart. Puur vlees, dus zonder e-nummers en dat verschil proef je echt.”

Toffe dingen

Dankzij Vleesch & Co en FlevoFood ontmoet Bauke heel veel ondernemers uit Almere en omgeving. “Er gebeuren zoveel toffe dingen hier. Van een kleinschalige peperkweker tot boeren met vele hectares land. Het is voor ons belangrijk om te kijken hoe we de producten van boer naar de lokale klant krijgen. En hoe je dat gezamenlijk als Flevolandse ondernemers kan presenteren, bijvoorbeeld op de komende Floriade. Samenwerking is daarbij cruciaal. Het ideaal is dat het Flevolandse product gewoon in de lokale supermarkt te verkrijgen is, voor schappelijke prijzen. En zo laten we zien dat we trots zijn op ons Flevolandse voedselproduct.”

Genomineerd door

Arjan Dekking: "In 2016 is Bauke van der Veen gestart met zijn bedrijf Vleesch en Co. Vleesch en Co vermarkt het vlees van dieren van het bedrijf Natuurlijk Beheer. Natuurlijk Beheer heeft in een groot aantal natuurgebieden in Nederland kuddes schapen en koeien lopen die hier middels begrazing doen aan natuurlijk beheer van deze gebieden.
Het vlees van deze dieren wordt op de markt gebracht door het bedrijf Vleesch en Co. Bauke van der Veen is eigenaar van dit bedrijf. Naast het tot een succes maken van dit bedrijf heeft Bauke ook nog de ambitie om samen met een aantal producenten een samenwerkingsverband op te richten om meer lokaal geproduceerd voedsel ook lokaal geconsumeerd te krijgen. Als bestuurslid van Vereniging FlevoFood zet hij zich hier met hart en ziel voor in."

Interview op 21 augustus 2018.

Growing Green Spelddrager sinds 16 juni 2018.