Direct naar paginainhoud

Verhalen Foto-expositie Dutch Foodweek

In het kader van de Dutch Food Week (van 10 - 17 oktober 2020), met als thema 'Wat eten we' hebben we een foto-expositie samengesteld met het thema Wat eten we - lokaal - in Flevoland?. De foto-expositie is op dit moment te zien in het Stadhuis, op de begane grond. Fotograaf Alexander laat met 24 foto’s de rijkdom van Almere en de Flevolandse bodem zien. Een serie van 3 foto’s vertelt telkens een verhaal. Het uitgangspunt hierbij is: Wie maakt het? Wie verwerkt het? Wie verkoopt het? Wie consumeert het? In totaal zie je 8 verschillende verhalen.

Gerelateerde content

Ron van Zwet - Onze Volkstuinen

Heb je groene vingers en wil je exotische groenten kweken? In Onze Volkstuinen van Ron van Zwet kun je volkstuintjes huren in allerlei afmetingen. De kas zorgt voor een tropisch klimaat om groenten te kweken die het niet in de volle grond doen. Dat trekt onder andere Surinaams-Almeerse tuinders aan. Zij verbouwen bijvoorbeeld meloen, antroewa, sopropo, bitawiri en kousenband. Natuurlijk wordt er duurzaam gekweekt zonder bestrijdingsmiddelen.

Onze Volkstuinen

Guno Marengo – Tuinder

Tuinieren is verslavend voor de Surinaamse Almeerder Guno Marengo. Bijna dagelijks is hij te vinden in zijn tuin in Onze Volkstuinen. Sopropo is een belangrijke groente om te verbouwen. Hij heeft diabetes type II en door het gebruik van sopropo verminderde hij zijn medicijn gebruik aanzienlijk. Hij maakt er thee van en eet het als groente. Het is een beetje bitter en hij vindt het overheerlijk!

Claudia Westermann – Horizon Flevoland

Heb jij weleens gehoord van de sopropo? Deze groente kan mogelijk bijdragen aan het bestrijden van diabetes type II. Met een aantal partners is Green Health Solutions opgezet om te onderzoeken of dit echt zo is. En er zijn meer groenten die heel gezond zijn. Zo is het idee ontstaan van de Groenten Apotheek, gevestigd op de eerste etage van Onze Volkstuinen. Met de Groenten Apotheek willen zij mensen informeren over de gezonde werking van (alle) groenten.

Groenten Apotheek

Gerelateerde content

Sharon de Miranda – Chef-kok

Chef-kok Sharon de Miranda, bekend van o.a. het TV programma BinnensteBuiten, werkt ook voor werk/leerbedrijf Tante Nel bij Zorgkwekerij Weet hoe je leeft. Hier leert zij mensen met een beperking te motiveren om eigen gekweekte groenten te plukken en aan het werk te zijn in de keuken; van voorbereiding tot het serveren van een overheerlijke maaltijd. Het is belangrijk dat iedereen mee kan doen en zoveel mogelijk kan deelnemen aan de Almeerse samenleving. Sharon vindt het fijn dat zij daar aan kan bijdragen.

Weet hoe je leeft

Bauke van der Veen – Flevofood

De betrokkenheid van Bauke van der Veen bij Flevoland is groot. Aan de ene kant ligt zijn hart bij de runderen die in het Kromslootpark grazen. Voor wie een stuk vlees op tafel zet, het liefst dan wel van eigen bodem en eerlijk geproduceerd. Via vereniging Flevofood zet Bauke zich in voor het bevorderen van de afzet van Flevolandse producten op de lokale markt. Dat de gezonde groenten uit de polder op álle keukentafels terecht komen, daar tekent hij voor.  

Flevofood

Theehuis Tante Nel - Zorgkwekerij Weet hoe je leeft

Waar kun je in Almere lekkere lokale producten scoren? Bij Theehuis Tante Nel hebben ze een breed aanbod van zelf gekweekte groenten en fruit. Je kunt naast het boodschappen doen ook terecht voor een lunch, diner of een high tea, volledig samengesteld uit lokale oogst. De werk/leerwinkel is onderdeel van Zorgkwekerij Weet hoe je leeft, waar mensen met een beperking samen met chef-kok Sharon de Miranda gegarandeerd zorgen voor een gezellige sfeer.

Weet hoe je leeft

Gerelateerde content

Martin Topper – Zonneheerdt

Telen van groenten zit Martin Topper in de genen. Op zijn Flevolandse akkerbouwbedrijf in Dronten teelt hij o.a. paarse peen, gele kroten en wortelpeterselie. Ze worden duurzaam geteeld, bevatten veel voedingsstoffen en zijn gewoon heel lekker. Vandaar dat je deze rode, paarse, oranje of gele penen ook kan tegenkomen in een Flevour Box. Met natuurlijk een lekker recept erbij.

Zonneheerdt

Nadia Zerouali - kookboekenschrijfster

TV Kok en kookboekenschrijfster Nadia Zerouali is trots op de Arabische cultuur. Ze kookt internationaal met een voorkeur voor de Marokkaanse keuken. Vooral de uitwisseling van de gerechten uit verschillende culturen zorgt voor verbinding. Dit is voor Nadia een belangrijk aspect. Nu weten mensen wat couscous en labne is. Als ambassadeur draagt ze bij aan het bekender maken van de smaak uit Flevoland. Ze bedenkt steeds andere  lekkere recepten voor in de Flevour Box, bijvoorbeeld met de penen van Zonneheerdt.

Nadia Food Communicatie

Eva Flantua – Studio Daagsch

Eva Flantua is gastronoom en gek op Flevoland. Zij zag dat door de coronacrisis Flevolandse telers hun producten moeilijk kwijt konden. Zij bedacht de Flevour Box: een box gevuld met lokale producten zoals aardappelen, quinoa en penen. Hiermee wil zij Almeerders kennis laten maken met ons Flevolandse Voedsellandschap. En de boeren helpen met de afzet van hun producten. Zij hoopt op een betere balans tussen export en lokale distributie.

Studio Daagsch

Gerelateerde content

Tineke van den Berg, stadsboer

Op stadslandgoed de Kemphaan en in Oosterwold vind je de Almeerse biodynamische boerderijen waar Tineke van den Berg stadsboer is. Ze verbouwt op haar akkers onder andere uien, erwten, peen, pompoenen, bietjes, mosterd en kool. En ze houdt koeien, die voor kostbare mest voor de akkers zorgen. Zo maakt ze de kringloop rond. Ze verkoopt haar producten op de Boerenmarkt en in de Boerderijwinkel Vliervelden. 

 

Stadsboerderij Almere

 

Arjan Dekking – Almeerse Weelde

Gepassioneerd voor het halen van voedsel uit hun omgeving, dat zijn de ambachtslieden van Almeerse Weelde. De liefde voor het maken van producten met grondstoffen van Almeerse bodem verbindt hen in hun passie. Het gaat hier om jammakers, brouwers, wijnmakers enzovoort. Arjan Dekking is een van hen en samen zetten zij zich in om de inwoners van Almere bewust te maken van de kansen die de stad biedt en hen te verbinden met de basis van het leven: voedsel.

Almeerse Weelde

Boerenmarkt op de Kemphaan

Voor lokale producten, biologisch verbouwd, versgebakken of zelf gebrouwen kun je iedere zaterdagochtend tussen 9.30  en 13.00 uur terecht op de Boerenmarkt op de Kemphaan. Deze is op het erf van de Stadsboerderij. Het aanbod is gevarieerd en veelal van Flevolandse bodem, de gezelligheid is uniek.

Kemphaan

Gerelateerde content

Anneke Geraads - Brouwerij Stijl

Zeg je Brouwerij Stijl dan denk je aan biertjes uit Almere, zoals de Ally Pale Ale. Het bier is gebrouwen van biologisch geteelde granen uit Flevoland, aangevuld met restbrood van lokale bakkerijen. De familiebrouwerij werkt lokaal en circulair, de bierbostel wordt door Bakker Borsch gebruikt in heerlijke desembroden. Ook oogsten zij hop uit eigen Stijl Hoptuin op Utopia eiland. En zo brouwen ze heerlijke Flevolandse bieren!

 Brouwerij Stijl

Johan Borsch – Bakker Borsch

Online bestellen bij bakker Borsch en offline bezorgen. Johan Borsch houdt van vers. En van een lach op de gezichten van zijn klanten. Die combinatie komt vaak voor. Voor het bakken van zijn broden heeft hij een lijntje met Brouwerij Stijl. Hij verwerkt de restgranen van bier, de bierbostels, en gebruikt ze voor zijn desembroden en koeken. Die zijn uiteraard te bestellen op de webshop, zoals al zijn producten.

Bakker Borsch

Perry Hendriks - Almere City FC

Voetbal en een Ally biertje. Wat wil je nog meer op vrijdagavond? Marketingmanager Perry Hendriks van Almere City FC werkt al vele jaren in de voetballerij. Met een gezonde dosis ambitie en professionaliteit wil hij de club op een hoger niveau brengen. Voor de stadionhoreca heeft hij ook lokale ambities. Met brood van bakker Borsch en een Ally Pale biertje voor de 18+ voetballiefhebbers.

Almere City

Gerelateerde content

Leerlingen OBS de Klaverweide

De kinderen van OBS de Klaverweide hebben hun korte pauze. En drinken een lekker glas Almeers water. Linda Dagloonder, directeur OBS de Klaverweide,  is voorstander van gewoon kraanwater en laat bij voorkeur de kinderen een dag in de week water drinken tijdens de pauze. In plaats van limonade. Het is gezond, zonder suiker of toevoegingen en het is duurzamer want er worden geen pakjes drinken weggegooid. Jong geleerd is oud gedaan.

Klaverweide

Soraya Omtzigt – THE VEGGIE WEEK

De achttienjarige Soraya Omtzigt heeft een missie. Ze wil iedereen, en vooral haar medeleerlingen, laten weten dat als je één dag in de week geen vlees eet, dit al een positieve impact heeft op ons klimaat en de maatschappij. Ze organiseerde op school THE VEGGIE WEEK en liet met o.a. een gluten-en lactosevrije chocolade pindakaastaart van zoete aardappel en chocolate chip cookies proeven hoe lekker dat is. Op haar Insta-account @the_veggie_week meer gezonde inspiratie!

Marleen Warnaar – Makelaar Jong Leren Eten

Als makelaar Jong Leren Eten Flevoland wil Marleen Warnaar via het onderwijs zoveel mogelijk kinderen en jongeren in aanraking brengen met gezond en duurzaam eten. Ze stimuleert dat jongeren van elkaar leren omdat ze dat heel belangrijk vindt. Zo geven studenten van de Aeres MBO Food opleiding in Almere smaaklessen in het basisonderwijs. Die voorbeeldrol werkt heel krachtig.

Jong leren eten

Gerelateerde content

Casper Kromkamp - Ekoplaza

Naast biologische producten bestaat het assortiment van supermarkt Ekoplaza Almere ook uit lokale producten. Van groenten en fruit tot biologische sappen. Niet alleen consumenten kopen in zijn winkel, ook retailers als IJspressie en The Black Cockatoo weten hem te vinden. Iedere zaterdag staat hij op de Boerenmarkt. De prettige en relaxte sfeer spreken hem aan. En hij merkt dat Almeerders steeds groener worden, een mooie ontwikkeling!

Ekoplaza

Inge de Boer - IJspressi

Een ijsje van wortels of bieten. Ja het kan! IJspressi heeft een creatief ijsaanbod van pure ingrediënten en met een kleur sensatie die er vanaf spat. Jong en oud komen er een ijsje halen om een geluksmomentje te beleven. In het assortiment is ook altijd een ruime selectie vegan en suikervrij ijs te vinden. Zo kan iedereen een lekker ijsje uitkiezen. 

IJspressi

Kimberley Vonk – The Black Cockatoo

Voor vegan ontbijt of lunch ga je naar The Black Cockatoo in Almere Centrum. Kimberley Vonk heeft een sfeervolle plek gecreëerd waar je heerlijk kunt genieten van bijvoorbeeld een sushi bowl, toast met hummus en avocado of een vegan burger. Op het menu vind je bijzondere gerechten met aandacht voor duurzaamheid en kwaliteit, gemaakt met Flevolandse producten. Ook voor specialty koffie en huisgemaakte taarten ben je bij The Black Cockatoo aan het juiste adres.

The Black Cockatoo

Gerelateerde content

Monique Seynen, regelrechtvandeboer

In het hart van Almere Buitenvaart vind je de winkel van Monique Seynen, Regelrechtvandeboer. Alle producten zijn 100% biologisch, organisch, lokaal en van het seizoen. De boeren krijgen een eerlijke prijs voor hun product, de klanten eerlijk voedsel. Via Facebook houdt zij haar volgers op de hoogte van de laatste oogst: Flevolandse appeltjes, pompoenen of suikermais. Een van haar leveranciers is Biofood, teler van biologische komkommers.

Facebook, Regelrechtvandeboer

 

Bob van der Voort, Biofood

Bob van der Voort teelt biologische komkommers in zijn kas op de Buitenvaart in Almere. Ondanks dat het een moeilijk gewas is om te kweken, is het toch zijn favoriet. Het groeit heel snel, dat is spectaculair om te zien. Een van zijn afnemers is Regelrechtvandeboer. Want hij levert graag aan lokale ondernemers. De bulk van zijn teelt gaat echter naar de export. Hij ziet dat graag andersom.

Biofood

Cora Spaans – Almeerse consument

Cora Spaans haalt bij voorkeur haar groenten bij Regelrechtvandeboer. Ze kan zelf de porties bepalen en soms komt het nog diezelfde ochtend van het land, kan het nog verser? De minimale logistiek van de producten is voor haar een belangrijk punt. Hierdoor is het naast biologisch ook duurzaam. De pure smaak van de groenten, die spat er echt van af. Iedereen smult ervan! En dat is minstens zo belangrijk.