Direct naar paginainhoud

Veerle Vrindts - oprichter ProVeg Nederland

‘Vegan eten is vooral lekker, makkelijk en helemaal niet duur’

Veerle Vrindts wil het makkelijker maken voor mensen om plantaardig te eten. Haar missie: halvering van de vleesconsumptie in 2040, om de daarmee samenhangende problemen met milieu, klimaatverandering, industriële veeteelt en welvaartsziekten zoals diabetes, obesitas en hart- en vaatziekten aan te pakken. ‘Dat promoot mijn non-profit organisatie ProVeg Nederland op een pragmatische en laagdrempelige manier die vooral leuk en lekker is. Want smaak is ook heel belangrijk.’

 

Veerle is vegetarisch sinds haar elfde. Op haar tweeëntwintigste werd ze veganist. ‘Hoe meer ik over dierenleed las, hoe meer ik me erom bekommerde. Daar kwamen later de milieu, - klimaatverandering- en gezondheidsargumenten bij. Ik ben nu negen jaar dagelijks hiermee bezig. Ik begrijp meer hoe de voedselketen in elkaar zit en hoe meerdere grote problemen in de wereld opgelost kunnen worden door verduurzaming van ons voedselsysteem. Zeker nu ik moeder ben, wil ik de aarde beter achterlaten voor mijn dochter, haar kinderen en kleinkinderen. Met de tijd die ik heb, wil ik zoveel mogelijk invloed uitoefenen en verschil maken.’

Veggie Challenge

Veerle begon in 2011 het Nederlandse initiatief Viva Las Vega’s om vegan eten leuk, lekker en makkelijk te maken. In 2018 ging de stichting internatio­naal en werd omgedoopt tot ProVeg International. Veerle is vanaf de start betrokken bij de Nederlandse versie van VeggieWorld, de grootste plantaardige beurs van Europa en de Veggie Challenge: 30 dagen minder vlees eten. ‘Mensen die zich aanmelden krijgen begeleiding, tips en voorbeelden van weekmenu’s. Inmiddels is de Veggie Challenge ook in andere landen actief. We hebben wereldwijd al meer dan 250.000 deelnemers gehad!’

Escaperoom

In 2020 ontwikkelden ze een mobiele ProVeg Escape Room voor middelbare en mbo-scholen die door heel Nederland gaat touren. ‘Om leerlingen op een speelse manier de voordelen van plantaardig eten te laten ontdekken. Aeres Hogeschool in Almere doet mee aan de pilot.’ Naast lobbyen voor eerlijke prijzen, willen we ook een milieuheffing op vlees en zuivel en naamgeving voor vegan kipstukjes of vegan burgers. ‘Dat mag in sommige landen niet, maar is wel duidelijker’. ‘Veel mensen willen wel plantaardig eten, maar dan moet er wel voldoende én een smakelijker aanbod zijn in restaurants of kantines op het werk. Daarom zijn we in 2017 begonnen met ProVeg consulting voor bedrijfskantines.’

Appeltaart

Dankzij ProVeg heeft Smullers nu vegan mayonaise, New York Pizza vegan pizza’s en met Hema ontwikkelden ze de eerste vegan appeltaart. ‘Het heet nog steeds appeltaart, het smaakt en kost hetzelfde, maar de eieren zijn uit het recept gehaald. Niemand merkt het, maar het scheelt wel heel veel eieren.’ En het grootste misverstand over vegan? “Dat het moeilijk, duur of niet lekker is. In de Veggie Challenge laten we zien dat dat echt niet klopt. Daarvoor werken we samen met de Almeerse veganistische tv-kok Sharon de Miranda, onze eigen Veggie Challenge-ambassadeur. Met haar kijken we wat we binnen Almere nog meer kunnen doen, omdat zij hier een eigen netwerk heeft en natuurlijk fantastisch veganistisch kan koken.’

‘Veel mensen willen wel plantaardig eten, maar dan moet er wel voldoende én een smakelijker aanbod zijn’

MEER INFORMATIE

 

 

THEMA'S