OP DEZE BOERDERIJ VERBINDEN WE DE STAD EN DE LANDBOUW MET ELKAAR
'Lekkere, wereldse en gezonde gerechten'
Mercedes Leon

'Ze serveren geweldige en gezonde maaltijden en altijd met een glimlach.’ Lunchroom/juicebar The Food Press in Centrum Almere Buiten blijkt een echte aanwinst. Tot vreugde van mede-eigenaar Mercedes Leon, die ruim twee jaar geleden samen met haar man deze zaak begon. De kleine zaak zit soms zó vol dat klanten op het terras moeten zitten.
Mercedes vindt koken al heel lang leuk. Ze heeft natuurvoeding gestudeerd en vindt het belangrijk om mensen beter te laten eten. Voor haar waren dat de redenen om te beginnen met The Food Press. In hun gezellige ruimte op een hoek van het Globeplein in Centrum Almere Buiten is alles dagvers, zelf gemaakt en vegetarisch. ‘Ik maak lekkere, wereldse en gezonde gerechten. Zonder toevoegingen, zo puur mogelijk.’
Voor mensen die veganistisch willen eten, valt er bij Mercedes en Cyrille veel te kiezen. ‘We hebben een paar gerechten met eieren, tonijn, kaas en melk. In de meeste gerechten doen we geen dierlijke producten. We gebruiken de beste zoetmiddelen en nooit geraffineerde suikers. We hebben altijd biologische wortels, bieten, selderij en quinoa. We gebruiken alleen speltmeel en kopen sommige groenten lokaal. Bij ons geen sap uit flesjes, maar vers geperst.’
Ook voor cateringopdrachten
The Food Press is er voor mensen die het eten gelijk mee willen nemen, voor mensen die er rustig voor willen gaan zitten én voor cateringopdrachten. Voordat Mercedes The Food Press opende, had ze kooklessen gegeven, catering verzorgd, opgetreden als musicus, Engelse les gegeven en vier jonge kinderen opgevoed. Toen de tijd rijp was, belde ze een makelaar en vroeg om een kleine ruimte in Centrum Almere Buiten. ‘Hier zat voorheen een schoenenwinkel. De ruimte werd gesplitst, ik koos voor het kleinste deel en merk nu dat ik graag wat meer ruimte zou hebben.’
Als veel mensen binnen willen zitten in plaats van het eten meenemen, dan kunnen ze alleen terecht op het terras. Met mooi weer zitten ze daar natuurlijk graag. Is het buiten koud of nat, dan is dat geen lolletje. Ze betreurt het huidige beleid van winkeleigenaar Achmea, met de hoge huren en de eis om zeven dagen per week open te zijn. ‘Ik moet een groot deel van mijn tijd keihard werken alleen om de huur te kunnen betalen. Als Achmea zich flexibeler opstelt, krijg je hier veel meer kleine en aparte zaken. Kijk maar naar Haarlem. Daar zie je de creativiteit van de stad terug in het winkelaanbod.’
Genomineerd door
Ellen Vogel en Marin Zimmer: 'The Food Press verdient deze nominatie omdat ze al lange tijd bezig zijn met gezond en lekker eten. Ze serveren geweldige maaltijden en altijd met een glimlach. Ze zijn een echte aanwinst voor ons centrum.'
Growing Green Spelddrager sinds 23-04-2016.
Interview op 27-12-2016.