Direct naar paginainhoud

Termeulen Roses - Bram Termeulen

‘Het is een constante zoektocht naar de meest bijzondere roos’

Bram Termeulen

“De roos is de koningin van de bloemen.” Als Bram Termeulen over zijn rozen praat, spat het enthousiasme er van af. Samen met zijn broer Gert kweekt hij deze bloemen op de Buitenvaart in Almere. Met een duidelijk doel voor ogen: “Wij van Termeulen Roses willen heel Almere laten zien hoe prachtig onze rozen zijn.”

Op jonge leeftijd wist Bram al wat hij wilde worden. Bloemenkweker. Zijn ouders hadden een kwekerij met diverse bloemen in Roelofarendsveen en later in Almere en toen hij de kans kreeg om samen met zijn broer op eigen benen te staan, greep hij die met beide handen aan om zijn favoriete bloem te gaan kweken. “Tegenwoordig verkopen we zo’n 1.9 miljoen rozen per jaar, in totaal zo’n vijftien soorten. Het is een constante zoektocht naar bijzondere rozen, pas geleden hebben we bijvoorbeeld twee soorten gevonden die heel lekker ruiken.”

Rozenautomaat

Wat opvalt aan het bedrijfspand van Termeulen Roses aan de H.W. Heinsiusweg is de enorme rozenautomaat die naast de ingang staat. Een service aan alle Almeerders die daardoor 24 uur per dag rozen kunnen kopen. “We merken dat mensen op elk moment een mooi bosje willen kopen. De winkel is ook zeven dagen per week open, maar natuurlijk niet 24 uur. Dankzij deze automaat kunnen mensen ook zaterdagavond nog een bosje kopen voor hun date, of zondagmiddag rozen meenemen voor hun ouders. Op goede dagen vullen we de automaat meerdere keren bij. Als je bij ons rozen koopt, heb je natuurlijk een supergoed kwaliteitsproduct in handen.

Vaaslevengarantie

Het stoort Bram dan ook dat mensen denken dat een roos maar enkele dagen mooi in een vaas kan blijven. “Dat is echt onzin. Wij geven aan elk bosje dat wij verkopen een ‘vaaslevengarantie’ van minimaal zeven dagen. Gemiddeld staan onze rozen twee weken mooi op de vaas. Dit komt omdat we de rozen veel tijd en aandacht geven. Het klinkt raar, maar ook rozen hebben bijvoorbeeld een goede nachtrust nodig. Het moet ’s nachts donker zijn in de kas, dat is het beste. Wij forceren niet omdat we snel wat rode rozen willen verkopen rond Valentijn. Ook bestrijden wij plagen van bijvoorbeeld spint of de witte vlieg op een biologische manier. Door de natuurlijke vijanden zoals roofkevers en sluipwespen in te zetten, hebben we nauwelijks bestrijdingsmiddelen nodig. Daarnaast hergebruiken we het water en wekken we zoveel mogelijk energie zelf op.”

Buitenvaart

Bram heeft veel kwekerijen op de Buitenvaart zien sneuvelen. En ook hij heeft weleens getwijfeld. “Het is een moeilijke industrie, waar je veel tijd en energie in moet steken. Bovendien ben ik een perfectionist, dus zelfs tijdens vakanties moet ik echt op minimaal een dag rijden van mijn bedrijf zijn, anders rij ik nog steeds terug om probleempjes op te lossen. En ja, heel soms twijfel je of dat het allemaal wel waard is. Tot je weer ziet hoe blij mensen worden van mooie bloemen.”

Meer informatie op www.termeulenroses.nl