‘Het is zo belangrijk om te blijven bewegen’
Sybille Püttmann
“Ik wil dat iedereen het beste uit zichzelf haalt.” Sybille Püttmann is met Talent in Opleiding al sinds 2002 dagelijks bezig om iedereen aan het bewegen te krijgen. Van valtraining voor ouderen tot aan lessen voor jongeren over bewegen en gezond eten. “Iedereen heeft talent, iedereen kan groeien en beter worden.”
Sybille is gepassioneerd als ze over sporten en bewegen praat. “Dit komt echt uit mijn ziel. Het is zo belangrijk om van jongs af aan te bewegen. Wist je dat hoe meer je in je jeugd beweegt, je ook meer blijft bewegen als volwassene? Oftewel, sport je als kind al, dan merk je dat heel je leven en ben je minder vatbaar voor obesitas of hart- en vaatziekten. Aan ons bij Talent in Opleiding de taak om iedereen in contact te brengen met de sport die hij of zij leuk vindt. En dat mag echt elke sport zijn. We willen alle leeftijden laten bewegen.”
Toekijken
Als kind was Sybille altijd aan het voetballen. Op straat was ze beter dan vrijwel alle jongetjes. Maar op zaterdag moest ze toekijken, hoe haar broers en vader bij de club mochten voetballen. Voor haar was er als meisje geen plek. Pas veel later mocht ze gaan zaalvoetballen. En hoewel er veel veranderd is sindsdien, sporten meisjes nog steeds veel minder dan jongens. “Rond de puberteit haken heel veel meisjes af als het om sport gaat. En dat gaat echt een probleem worden, want dat heeft gevolgen voor de motorische ontwikkeling. Een belangrijke oorzaak is beeldvorming. Jongens mogen sterk zijn en veel bewegen, terwijl meiden soms zelfs gepest worden omdat ze te hard kunnen gooien. Daarom ben ik PowergirlZ gestart, om ook aan de meiden te laten zien hoe leuk sport kan zijn.”
Opdrukken
Er wordt sowieso teveel nadruk gelegd op het feit of je een jongen of een meisje bent, vindt Sybille. “Meisjes mogen zich vaak op hun knieën opdrukken. Dan denken ze al bij voorbaat dat ze niet sterk genoeg zijn. Zeg gewoon dat er drie manieren zijn om op te drukken en laat ze kiezen. Natuurlijk zijn er verschillen tussen jongens en meiden, maar verschillen op motorisch gebied ontstaan al vanaf zesjarige leeftijd. En dat is niet biologisch te verklaren, want jongens krijgen pas een paar jaar later meer spieren. Ik denk dat het ligt aan de manier waarop wij de maatschappij indelen. Waarom delen we bij basketbal niet in op lengte? Een lange vrouw is misschien wel beter dan een kleine man. Al op het kinderdagverblijf zeggen jongens van drie dat meisjes met poppen moeten spelen en niet met de bal. Hoe komt dat? Iedereen is vrij om te kiezen wat hij of zij wil, maar kunnen we wel vrij kiezen?”
Meer informatie op talentinopleiding.
Genomineerd door:
Claudia Uenk: “Naar mijn mening draagt zij zowel vanuit haar organisatie Talent in Opleiding, als persoonlijk echt bij aan een groen en gezond Almere. De beweging van de Floriade en PowerGirlZ zijn versterkend aan elkaar op het gebied van duurzaamheid, het thema ‘healthying’ the city en het bevorderen van de fysieke en mentale vitaliteit van inwoners.”
Growing Green Spelddrager sinds 15 juni 2019