Direct naar paginainhoud

Subsidies en leningen

Een lagere energierekening en toch een comfortabel huis? Dat kan door te isoleren en door zelf duurzaam energie op te wekken, zoals bijvoorbeeld met zonnepanelen. Maar het zijn vaak heel kostbare ingrepen. Wist u dat er allerlei subsidies, duurzaamheidsleningen en andere regelingen zijn voor ondernemers én woningeigenaren? Bekijk het onderstaande overzicht.

 

Of kijk op energiesubsidiewijzer.nl voor meer informatie.

Voor ondernemers

Subsidies

Leningen

  • Stimuleringslening Energiefonds Almere: deze leningen zijn voor investeringen in energiebesparing en duurzame energie (dubbel glas, zonnepanelen, vloer- en dakisolatie). Er geldt een aantrekkelijke lage rente. Kijk voor informatie over de voorwaarden bij de verordening stimuleringsleningen, 1e wijzigingsverordening (pdf, 0,25 Mb) en op de website van het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten
  • Of kijk bij Energie Expertisecentrum Flevoland: een initiatief van de provincie om ondernemers, non-profit organisaties en energiecoöperaties in Flevoland te helpen bij de ontwikkeling en realisatie van hun duurzame energie- en energiebesparingsprojecten.

Documenten en formulieren (downloads)

Voor woningeigenaren

Subsidies

  • ISDE subsidie: voor een investering in een warmtepomp, zonneboiler, een aansluiting op een warmtenet of 5 typen isolatiemaatregelen.
  • Teruggave BTW voor zonnepanelen
  • Salderingsregeling zonnepanelen: tot 2023 krijgen eigenaren van zonnepanelen hun opgewekte stroom voor 100% gesaldeerd: alle stroom die ze netto terug leveren aan het net, krijgen ze vergoed, inclusief BTW. De netto stroom is alle zonnestroom die in eigen huis niet gebruikt wordt en weer het elektriciteitsnet op gaat. Vanaf 2023 tot 2031 wordt deze regeling afgebouwd.

Leningen

  • Energiebespaarlening: om energiebesparende investeringen in of aan uw eigen huis te kunnen betalen.
  • Woningabonnement: bewoners zijn 10 tot 20 jaar verzekerd van de beste oplossingen voor isolatie en laag energieverbruik. De kosten daarvoor worden betaald uit de lagere energierekening. De maandlasten voor de bewoner blijven dus hetzelfde.
  • Groenfonds: voor de duurzame renovatie van een koopwoning.