Direct naar paginainhoud

Stichting Buitengewoon Almere - Millicent Schepman

‘Een gezonde maaltijd voor minima’

Millicent Schepman

Almere telt ongeveer 12.000 geregistreerde minimum huishoudens. Veel van deze gezinnen hebben moeite om elke dag een gezonde maaltijd op tafel te brengen. Stichting Buitengewoon Almere verzamelt verse voedseloverschotten van kassen, winkels en horeca en verwerkt dit tot gezonde voedselpakketten en maaltijden voor minima. Zo slaan de initiatiefnemers twee vliegen in één klap: het voedseloverschot en de armoede in Almere worden aangepakt.

Zelfredzaamheid

Buitengewoon Almere bereikt met haar aanpak meerdere doelen. Zelfredzaamheid is volgens Millicent het toverwoord: “We willen het pamperen zoveel mogelijk beperken. Ga aan de slag! En kunnen mensen dat even niet aan? Kom lekker eten voorbereiden, help mee waar je kunt en kom tot rust. Mensen dragen een steentje bij met koken of het ophalen en sorteren van voedsel. Ze vergeten zo eventjes hun zorgen, werken samen en ontmoeten anderen en dat bevordert weer het zelfvertrouwen. Ik zou mijn concept van Buitengewoon Almere daarom dolgraag uitrollen naar andere regio’s en steden. Bedenk eens wat er gebeurt met de bijstandsuitkeringen of ziektekosten als je dit op grote schaal aanpakt!”

Ruiken en proeven

Het terugdringen van het voedseloverschot is het tweede speerpunt van Buitengewoon Almere. “Voedseloverschotten ontstaan vaak door verkeerd inkopen. Ook wordt eten weggegooid als de houdbaarheidsdatum is verstreken. Het is doodzonde! Het kan vaak nog prima worden gegeten. Dat is een kwestie van omdenken: kijk niet naar houdbaarheidsdatums, maar ruik en proef het eten!”

Het kan in Almere 

Inmiddels werkt Stichting Buitengewoon Almere samen met vele professionele hulporganisaties, kleine maatschappelijke organisaties, stichtingen en wijkteams. Millicent vindt die betrokkenheid het grootste succes. “Mensen blijven zich wekelijks inzetten. Almeerders zijn doeners en aanpakkers. Dat is onze grootste winst: de liefde voor de stad.”

Elke week zorgen vrijwilligers van Buitengewoon Almere en haar samenwerkingspartners tussen de 250 en 500 gezonde maaltijden voor de kwetsbare gezinnen. Er zijn vier eettafels per week en in buurthuizen ondersteunt Buitengewoon vier dagen per week vele gezinnen met een grote boodschappentas vol verse gezonde producten met groente & fruit. 

Tussen de 200 en 400 gezinnen maken regelmatig gebruik van Buitengewoon. Zij betalen €1,50 voor een maaltijd of boodschappentas, ongeacht de grootte van het gezin. Voorzitter Millicent Schepman: “We willen dat onder andere minima zien wat de mogelijkheden zijn, ondanks hun kleine portemonnee. Stel, je hebt als gezin maar 4,50 euro per dag te besteden. Koop je dan vier pizza’s van een euro of maak je voor dat bedrag een gezonde maaltijd?”

 

Meer informatie op www.buitengewoonalmere.nl

Genomineerd door:

Mariën Abspoel en Marie-José Deckers: “Een organisatie die zich zo inzet om verspilling van voedsel tegen te gaan, moet hiervoor gewaardeerd worden.”

 

Growing Green Spelddrager sinds 1 februari 2018