Stadsbomerij - Johan Smits

‘Iedereen profiteert van deze manier van fruitbomen kweken’

Johan Smits

Johan Smits heeft een fruitboomkwekerij zonder dat hij zelf ook maar een stukje grond bezit. Hij kweekt de bomen op grond van anderen. Een mooie, ecologische oplossing in Oosterwold. Al loopt hij soms wel tegen onverwachte zaken aan. “Had ik ineens 3000 boompjes in mijn gang thuis staan.” Het verhaal van StadsBomerij.

Johan was klaar met werken in loondienst in de glastuinbouw, het was tijd voor wat anders. “In de kassen gebruik je zoveel gas en zoveel plastic. Ik dacht echt: ‘Waar zijn we toch mee bezig?’ Kerststerren kweken in december met een temperatuur van 18 graden in de kas, terwijl het buiten steeds kouder wordt. Het was tijd voor werk waar ik een passie voor heb en wat wel goed is voor het milieu.”

De deal

Na een opleiding permacultuur en een jaar meelopen bij een andere boomkweker kreeg Johan het voor hem perfecte idee. “Ik zoek sinds 2017 naar mensen die graag samenwerken met StadsBomerij en een stuk van hun grond willen uitlenen. In Oosterwold zit vaak enkele jaren tussen het kopen van een kavel en het afronden van de bouw van het woonhuis. Ik gebruik die grond vier jaar lang en dan laat ik een boomgaard voor de eigenaren achter. Het deel daar extra opgekweekte bomen kan ik verkopen aan alle Almeerders die een fruitboom willen hebben. Iedereen profiteert van deze manier van biologisch kweken.”

Crowdfunding

StadsBomerij sloeg meteen aan in Almere. Een crowdfundingactie was een succes waardoor Johan het geheel uitvoert zonder schulden of hulp van een bank. “Voor Oosterwolders is mijn idee ideaal omdat ze een stuk verplichte stadslandbouw op deze manier invullen. Je merkt toch dat mensen te weinig tijd hebben om het zelf te doen of het liever aan een professional overlaten. Het loopt zelfs zo goed, dat ik dit jaar eigenlijk teveel grond en teveel bomen heb. In totaal heb ik zo’n 8.000 bomen, verspreid over stukken grond in en rond Oosterwold. Over één à twee jaar kan ik de eerste van de zelfgekweekte bomen gaan verkopen. Om die tijd te overbruggen verkoop ik ieder najaar al bomen van een andere biologische kweker. Zo bouw ik toch een klantenkring op en kan de verkoop organisch groeien.”

Acht soorten

Maar liefst acht verschillende fruitbomen en vruchtdragende struiken kweekt Johan: appel, peren, pruimen, kersen, kweeperen, mispel, amandel en bessen. Hij heeft nog geen dag spijt gehad van zijn overstap van loondienst naar een eigen onderneming. Al is het soms wel onhandig dat StadsBomerij geen enkel stukje grond bezit. “In de winter houd ik mij bezig met enten, het vermeerderen van de fruitplanten. In het eerste jaar deed ik dat thuis, maar vanwege het koude weer, kon ik de bomen niet buiten neerzetten. Stonden er 3000 boompjes in mijn gang. Heerlijk toch?”

 

Meer informatie op www.stadsbomerij.nl 

Genomineerd door:

Cora Spaans en Rens Ruijter vanwege zijn bijdrage aan het voedselbos bij Vindplaats Zenit: “Hij is beheerder van het gebied en voorvechter van de permacultuur. Hiervoor is hij vraagbaak voor menig moestuinder en neemt veel initiatief.”

 

Growing Green Spelddrager sinds 30 september 2017

‘Een biologische winkel is onmisbaar voor Almere’

Casper Kromkamp

Casper Kromkamp is een van de weinige mensen die in het bezit is van twee Growing Green Spelden. Hij kreeg er één voor de Natuurwinkel, de biologische winkel in het centrum van Almere, en één voor zijn bijdrage aan de succesvolle Boerenmarkt op de Stadsboerderij. Een gesprek met deze tweevoudig Spelddrager. “Een biologische winkel in Almere heeft het niet gemakkelijk.”

Na jarenlang ondernemers begeleid te hebben in de natuurvoedingsbranche wilde Casper een eigen winkel beginnen. Als onderdeel van de keten Gooodyfoood koos hij in 2011 voor Almere als vestigingsplaats. Een niet zo’n gemakkelijke keuze, merkte hij al snel. “In deze gemeente waren er nog weinig biologische producten te koop. Maar Almere Stad is eigenlijk niet te beste plek voor een natuurvoedingswinkel. Het heeft een aantal oorzaken. Sowieso liggen de stadsdelen van Almere te ver uit elkaar. Daarnaast heeft elk stadsdeel een eigen winkelcentrum, waar het parkeren een stuk goedkoper is dan in het centrum. We merken dat mensen naar het centrum gaan voor vertier, niet om de boodschappen te doen. Tot slot is online shopping heel populair in Almere.”

Boerenmarkt

Dat er genoeg vraag naar biologische producten is merkt Casper op de Boerenmarkt, waar hij iedere week staat. “Almere en de inwoners zijn zeker groen genoeg, dat blijkt wel op deze biologische markt. Het is er altijd gezellig druk en ik draai daar ook een goede omzet. Sowieso is het een feest om daar te mogen staan. Er zijn heel veel verschillende kraampjes en de sfeer is heel goed. De mensen komen daar niet om even snel boodschappen doen, maar nemen er echt de tijd voor.”

Onmisbaar

Omdat ook grote supermarkten meer biologische producten verkopen, wordt het lastiger om de Natuurwinkel, de naam sinds 2013, goed te laten lopen. “Het is natuurlijk fijn dat er steeds meer aandacht komt voor biologische producten, maar de grote supermarkten verkopen wel precies de producten die bij ons goed liepen. Neemt niet weg dat ik echt vind dat wij onmisbaar zijn voor Almere. Wij geven veel advies aan mensen hoe gezonder te eten of welke producten nodig zijn bij bepaalde lichamelijke krachten. In mijn winkel ben je geen nummer, ik ken het grootste gedeelte van mijn klanten persoonlijk.”

Ideale situatie

Als Casper gevraagd wordt naar de toekomst, schetst hij zijn ideale situatie. “Het mooist zou zijn als Almere Centrum één biologische winkel krijgt. Het is belangrijk om een landelijke keten achter je te hebben voor de naamsbekendheid. Door maar één winkel te hebben in Almere kan je je krachten meer bundelen en sta je sterker. En met een webshop zoals van Ekoplaza, goed en overzichtelijk. Genoeg om aan te werken, want het blijft geweldig om in deze branche te werken.”

 

Meer informatie op www.natuurwinkelalmere.com