Direct naar paginainhoud

Stad & Natuur - Thera Jellema en Willemijn Huizenga

‘Wij willen dat kinderen op een inspirerende manier de groene stad ontdekken’

Thera Jellema en Willemijn Huizenga

“Ieder kind in Almere moet met de natuur in aanraking komen.” Thera Jellema en Willemijn Huizenga zorgen namens Stad & Natuur dat dit op een mooie manier gebeurt. Want zij merken dat het nog geen vanzelfsprekendheid is dat de jeugd het bos in wandelt. En dat ligt zeker niet alleen aan de kinderen.

Stad & Natuur laat Almeerders de natuur in en rond Almere beleven. De organisatie bestaat al meer dan dertig jaar en is niet meer weg te denken uit Almere. Bijna elk Almeers kind is wel een keer op een van de vele locaties van Stad & Natuur geweest. Van de Kemphaan in Hout tot het Vroege Vogelbos in Haven en van het Klokhuis in Poort tot aan de Beestenbende in Buiten. En anders leren de kinderen wel over natuur op school. Zelf houden Thera en Willemijn zich bezig met het maken van evenwichtige lessen en activiteiten voor de Almeerse scholen. “Wij willen de leerkrachten ontzorgen door mooie lessen aan te bieden over natuur en duurzaamheid. Waar zit het kind op te wachten, en waar zit de leerkracht op te wachten? Als je als school iets met boomplantdag wilt doen, weten wij dankzij onze kennis en ons brede netwerk precies hoe je dat kan aanpakken en wie bijvoorbeeld een gastles kan verzorgen op de school.”

Boerderijen

Vrijwel dagelijks vinden lessen plaats op een van de locaties van Stad & Natuur of op andere groene plekken in de stad. De leerlingen kunnen dan met de ‘Stad en Natuur-bus’ naar de locatie. “Een leuke manier voor de kinderen om de groene stad te ontdekken. Via ons leer je in de praktijk over de natuur en duurzaamheid. De kinderen vinden het geweldig en worden verliefd op de natuur. Nieuw dit schooljaar is dat we naar Flevolandse boerderijen gaan, om te laten zien waar het lekkere lokale voedsel vandaan komt. Dit gebeurde nog veel te weinig. Er is heel veel enthousiasme hiervoor, zowel van de boeren als van de scholen.”

Veel te winnen

Een belangrijke focus bij Stad & Natuur is duurzaamheid. Op de scholen worden lessen gegeven over hoe je van afval kunstwerken maakt. Daarnaast leren kinderen hoeveel producten nog herbruikbaar zijn. “We willen dat kinderen bewust worden van afval. Belangrijk onderdeel daarvan is ook het Upcyclecentrum, waar we ook lessen geven.” Thera en Willemijn merken dat er nog veel te winnen valt in het onderwijs over natuur en duurzaamheid. “Het hangt te vaak nog af van de persoonlijke voorkeur van een directeur. Soms zijn musea belangrijker dan al het groen dat we vinden in onze achtertuinen. Lessen aanbieden over de natuur is niet vrijblijvend. Als we echt een Growing Green City willen zijn, laten we dan beginnen bij de jeugd.”

Genomineerd door:

Margrietha Rengers: “Zij verzorgen op een bijzondere manier het educatieve programma voor basisscholen in de Almeerse natuur. Jaarlijks doen hier duizenden kinderen aan mee.”

Growing Green Spelddragers sinds 14 oktober 2018