Direct naar paginainhoud

Sharon de Miranda - Chef-kok food forum

‘HET IS ECHT NIET NORMAAL OM AARDBEIEN IN DE WINTER TE ETEN’

Ooit al eens Madame Jeanette-kaas geproefd? Chef-kok Sharon de Miranda, bekend van het tv-programma BinnensteBuiten ontwikkelde de kaas samen met een Drontse kaasboer. Het pittige peperkaasje prijkt op de menukaart van het Food Forum, het paviljoen van provincie Flevoland op Floriade Expo 2022. Dé ontmoetingsplek voor producenten, studenten, ondernemers en onderzoekers om innovatieve plannen te maken voor de duurzame voedselvoorziening van de toekomst. Sharon bedenkt ieder seizoen een nieuwe duurzame menukaart van de toekomst en bereidt de gerechten. ‘Ik ben er trots op dat het me is gelukt een menukaart samen te stellen die beter is voor de aarde, én gezond voor de mens.’ 

 

Het Food Forum is een supermooi pareltje!, zegt Sharon enthousiast. ‘Het is nog wel even wennen zo’n spiksplinternieuwe keuken. Ik heb een hele mooie inductieplaat die van alles kan, maar hoe het precies allemaal werkt? Toch is ze hier helemaal op haar plek. ‘Ik hou wel van een nieuwe uitdaging. Koken is alles voor me. Mijn eerste woordjes waren happen, happen, happen en ik kook al vanaf mijn twaalfde. Lekker koken, daar maak ik me niet zo’n zorgen meer om. Het is vooral een uitdaging om het zo te doen dat het ook goed is voor de wereld. We merken allemaal dat er iets gebeurt met de natuur. Als je dan een bijdrage kan leveren om het te verbeteren, moet je dat vooral doen.’ 

 

FLEVOLANDSE QUINOA

‘Voor een gezonde en zo duurzaam mogelijke menukaart kom je al snel uit op lokale en seizoensgebonden producten’, aldus Sharon. ‘Dan doe je al veel goeds. Dus heb je als leverancier iets leuks en duurzaams, dan is here the place to be. Dan kijken we samen of we er een mooi gerecht van kunnen maken.’ De zoektocht naar Flevolandse leveranciers was een hele ontdekkingstocht. ‘Ik wist dus echt niet dat er hier quinoa en wijn wordt verbouwd.’ De meeste mensen zijn zich volgens Sharon helemaal niet bewust van de seizoenen. ‘We hebben genoeg eten, maar zijn een beetje verwend dat we het hele jaar kunnen eten wat we willen. Maar aardbeien in de winter is echt niet normaal. Dat is wel een uitdaging om die gedachtegang te veranderen.’ 

‘Ik wist dus echt niet dat er hier quinoa en wijn wordt verbouwd’

RENDANG ÉN HUTSPOT

De menukaart is een combinatie van de Hollandse, Surinaamse, Indische en Caribische keuken. ‘Ik ben zelf multicultureel opgegroeid, met rendang én hutspot. Die combinaties zijn voor mij heel normaal. En die Madame Jeanette-kaas zat altijd al in mijn hoofd.’ De kaas is precies zoals Sharon het had bedacht. ‘Heel gaaf! Tot nu toe vindt iedereen hem lekker. Als chef-kok is dat voor mij uiteindelijk het belangrijkste, dat mensen genieten. Mijn werk voor BinnensteBuiten en dit zijn ook twee totaal verschillende dingen. Televisie is infotainment. Op een leuke manier geef ik de mensen iets mee, maar ze moeten het nog wel zelf thuis maken. Hier komen ze om verwend te worden. Het verrijkt elkaar heel mooi.’ Sharon kan niet wachten tot Floriade opengaat en er nog meer publiek langskomt. ‘Maar Food Forum is nu al open, iedereen is welkom!’

MEER INFORMATIE

 

LOCATIE

Food Forum 
Arboretum West 100 
1325 WB Almere