Direct naar paginainhoud

Restaurant Dubbel-Op - Irma en Arie van der Mee

‘Uit heel het land komen mensen hier insecten eten’

Irma en Arie van der Mee

Een pannenkoek met slakken en insecten eten in een echt kasteel, het is gewoon mogelijk in Almere. Irma en Arie van der Mee zijn de eigenaren van het bijzondere restaurant Kip & Ei Dubbel-Op, dat is gevestigd in een moderne variant van een waterkasteel op landgoed De Kemphaan. “Uit heel het land komen mensen hier om insecten eten. Ze vinden het heel spannend en een beetje eng om een sprinkhaan op te eten of om bitterballen van meelwormen te bestellen. Maar vrijwel iedereen is enthousiast.”

Ook Arie zelf, van de twee eigenaren het meest in de keuken te vinden, had in het begin nog wat moeite met insecten eten. Irma moet nog lachen als ze terugdenkt aan het eerste moment waarbij ze het over eetbare insecten hadden. “Arie was heel duidelijk. ‘Ik eet nog eerder al het gras in de wereld op, dan dat ik aan insecten begin.’ Gelukkig is hij van mening veranderd. Nu zijn wij het enige restaurant in Nederland die insecten vast op de menukaart heeft staan. Zelf was ik vanaf het begin al enthousiast. Ik was in 2012 Flevolandse zakenvrouw van het jaar geworden en bij de uitreiking stond ook een kraampje met eetbare insecten. Ik sloeg daar meteen op aan. Het is innovatief, duurzaam en vernieuwend. Daarna ben ik met Arie de keuken ingegaan en hebben we hapjes gecreëerd. Wat heel belangrijk bleek is om de insect zichtbaar te maken. Dus niet de meelwormen vermalen, maar laten zien. Dat maakt het voor mensen tastbaarder en daardoor is het bijzonder eten.”

Gestampte insecten

En tegenwoordig zijn insecten niet meer weeg te denken uit het restaurant. “Laatst hadden we zelfs een groep Belgische studenten die speciaal voor de insecten naar Almere waren gereisd. Zij deden onderzoek naar het eten van de toekomst. En ik denk wel dat insecten de toekomst zijn. Niet dat je straks sprinkhanen gaat bakken in plaats van een biefstukje, maar wel in combinatie met salades of pasta. Als je gestampte insecten mengt door je pasta, verandert de smaak van je pasta nauwelijks en is je maaltijd ook zonder vlees erg voedzaam. Echt, er zitten zoveel voedingstoffen in insecten. Als wij een drukke dag hebben en geen tijd hebben om te eten, nemen we een handje krekels. Het is net alsof je chips eet. Maar dan wel chips die gezond zijn en die genoeg energie geven voor de rest van de dag. En verder wordt er nu al meer gebruik gemaakt van insecten dan je denkt. Eet maar eens M&M’s of roze koeken, daar zitten al luizenschilden in verwerkt om de juiste kleur te krijgen.”

Bijzondere plek

Oorspronkelijk zat het restaurant Dubbel-Op in Lelystad en had het zich gespecialiseerd in pannenkoeken. In 2012 kreeg het de gelegenheid om het huidige restaurant op de Kemphaan te openen. “We zitten nu op een enorm bijzondere plek. Bijzonderder dan we dachten zelfs, want sinds najaar 2018 is ons gebouw door stichting Kastelen, Buitenplaatsen en Landgoederen erkend als een officieel kasteel. Ons gebouw is een moderne variant van een kasteel met bepalende kenmerken, zoals een ridderzaal, een slotgracht, een kasteeltuin met oranjerie, een brouwerij, een doolhof en een gang aan de binnenkant van een vestingmuur.”

Middeleeuws eten

Nu het restaurant in een officieel kasteel zit, kijken Arie en Irma ook meteen naar de menukaart. “We zijn eigenlijk altijd bezig met vernieuwen, we lopen graag voorop. Ik denk dat we ons concept in al die jaren wel zes of zeven keer hebben aangepast. We begonnen dus als een pannenkoekrestaurant, tegenwoordig draait het bij ons om de kip, het ei en om insecten. Dat klinkt toch wat stoerder dan pannenkoekrestaurant en van eieren maken we nog steeds pannenkoeken. We gebruiken uiteraard zoveel mogelijk producten uit Flevoland daarvoor. We verkopen zelfs losse kaas en eieren uit de omgeving. Mijn wens is nu om middeleeuwse gerechten op de kaart te zetten. En dat dan combineren met insecten uiteraard. Wist je dat ze in die tijd al insecten gebruikten om bijvoorbeeld kleur toe te voegen?”