IEDER VRIJ MOMENT WAREN WE AAN HET STRUINEN
‘Ik houd van pure producten en maak ze zelf’
Jan Bouwmeester

Samen met jongeren met een beperking maakt Jan Bouwmeester van versgeplukte Almeerse producten de meest lekkere dingen. Het balletje begon voor Jan te rollen toen hij als hobbykok jam ging maken. Eerst voor zichzelf, vrienden en familie. Toen er thuis 800 potjes stonden, was het voor zijn vrouw wel welletjes. ‘Ze ging ermee op het Groentesoep Festival staan. En met succes.’
Jan kwam in 1983 via de Rijksdienst in Almere terecht met de opdracht om hier met nog eens zes agenten de wijkteams te helpen opzetten. Hij specialiseerde zich tot jeugdrechercheur. Eind jaren negentig was hij actief betrokken bij een interventieteam met een leerwerkproject voor jongeren met meervoudige problemen. Hij haalde alle horecapapieren en leerde de deelnemers onder andere het cateringvak. Als hobbykok begon hij in Almere met wildplukken en maakte eindeloos veel jam.
Op het Groentesoep Festival vonden de zelfgemaakte potjes jam van Almeerse bramen, vliesbloesem, quenouille, bessen, kersen en ander vers geplukt fruit tot Jans verbazing gretig aftrek. Wat later kwam hij op Stadsboerderij Almere in aanraking met de initiatiefnemers van Almeerse Weelde, een groep ambachtslieden die smakelijke streekproducten maken. Hij kon zich aansluiten en besloot op zijn zestigste na 42 jaar bij de politie vervroegd met pensioen te gaan.
In de keuken van Weet hoe je leeft
‘Dat is nu vier jaar geleden. Puur van Jan, zo heet mijn bedrijf. Ik houd van pure producten en maak ze zelf. Alles is biologisch en komt uit Almere of directe omgeving. Ik ontmoette Jolanda van Adrichem van leerwerkbedrijf Weet hoe je leeft, die mij vertelde over hun biologische groentetuin en theehuis. Het leek ons wel wat om samen te gaan werken en sinds twee jaar sta ik daar bijna dagelijks in de keuken.’
Weet hoe je leeft biedt dagbesteding voor jongeren met een beperking. Jan zorgde er met de eigenaars voor dat de keuken naast theehuis De Klomp zo werd verbouwd dat die aan alle horeca-eisen voldoet. ‘Als ik in Almere ben wezen plukken of als hier een oogst is, ga ik met hun cliënten aan de slag. Jam maken, appeltaarten, soep, van alles. Zij verkopen dat in hun winkeltje en serveren het in hun theehuis. We maken en bezorgen verse maaltijden en doen catering. Je moet het zo brengen dat het lijkt alsof zij alles zelf hebben gedaan, dat ik er alleen maar bij sta om de temperatuur te regelen. Apetrots zijn ze als mensen zeggen dat ze het lekker vinden.’
Voor meer informatie, zie:
Genomineerd door
Elly Pijpers: ‘Promotor van biologische voeding op de markt van De Kemphaan en eigenaar van een cateringbedrijf voor evenementen in Almere.’
Growing Green Spelddrager sinds 26-09-2015