Direct naar paginainhoud

Projectleider IVN natuureducatie - Ilse Suijkerbuijck

‘Ik ben al bijna verdwaald in een Tiny Forest’

Ilse Suijkerbuijck

Een klein bos midden in een woonwijk of op een schoolplein, met Tiny Forest kan het gewoon. In Almere hebben we al acht minibosjes, eind 2019 volgt nummer negen op het Utopia-eiland. Bij al deze Tiny Forests is Ilse Suijkerbuijk namens IVN Flevoland betrokken. “Er is veel positieve energie in Almere.”

Een Tiny Forest is een klein bosje van ongeveer 200 m2, wat gelijkstaat aan een tennisbaan. Maar in die kleine ruimte staan wel 600 verschillende, inheemse soorten. En dankzij goede bodembewerking en de dichte beplanting groeit zo’n bosje extra snel. De eerste in Almere werd geplant in november 2017 in het Cascadepark. Ilse: “Daar staan na twee jaar al bomen van twee à drie meter hoog. Dat gaat enorm snel. We hebben in het midden van het bosje een paadje gemaakt en dat is al een beetje overwoekerd. Ik moest echt even kijken hoe ik het bos weer uit kwam, was al bijna verdwaald, haha.”

Voorpretles

Bij elk Tiny Forest wordt een bewonersgroep of een school betrokken. De buurtbewoners of leerlingen zorgen dan voor het onderhoud van het bos. Ilse begeleidt hen van start tot maximaal een paar maanden na de plantdag. “Mijn rol is om mensen te enthousiasmeren en te begeleiden. En in Almere is dat geen probleem, er is veel positieve energie. We werken samen met de gemeente en met hoveniersbedrijven, zodat we de juiste bomen planten en het goed in de omgeving past. Ook gaan we langs op scholen om de kinderen een ‘voorpretles’ te geven.”

Midden in de wijk

Op de scholen merkt Ilse dat het helemaal niet normaal is voor de kinderen om regelmatig de natuur in te gaan. “Er gaan maar weinig vingers omhoog als ik vraag wie er de afgelopen tijd in het bos is geweest. Ouders vinden het vaak veel gedoe en best wel ver weg. Daarom is zo’n Tiny Forest ideaal. Dat is een klein bos, maar wel midden in de wijk. Kinderen vinden het geweldig om met een loep en een soortenzoekkaart het Tiny Forest in te gaan om te kijken wat ze ontdekken. Ze zijn heel nieuwsgierig naar wat er groeit en bloeit. Het zijn vaak de juffen en meesters die in het begin wat minder enthousiast zijn. Maar IVN heeft complete lespakketten gemaakt voor groep 1 tot en met 8, waardoor het lesgeven in het buitenlokaal van de Tiny Forest door de leerkrachten juist gemakkelijker wordt. Bovendien voegt het echt wat toe om lessen in de natuur te geven. In elk Tiny Forest is een buitenlokaal; boomstammen waar de kinderen op kunnen zitten. Kijk eens hoe anders het kringgesprek verloopt als je daar gaat zitten!”

Einde project

Aan het einde van 2019 is het project voor IVN Flevoland voorbij met negen mooie bosjes in heel Almere als resultaat. Ilse gaat dan weer andere projecten begeleiden. “Bij sommige projecten is het heel gemakkelijk om af te sluiten en verder te gaan. Bij deze is dat niet het geval, ik ga de bosjes zeker nog vaak bezoeken. Ik ben zo benieuwd hoe ze er over een paar jaar bij staan! Ik hoop dat het de ideale plek wordt voor kinderfeestjes.”

 

Meer informatie over Tiny Forest op ivn.nl/tinyforest

Genomineerd door:

“Als projectleider Tiny Forest staat ze regelmatig de hele dag zelf in de modder om basisschoolleerlingen te begeleiden! Zij leidt het hele proces om tot de aanplant te komen met grote zorg.”

 

Growing Green Spelddrager sinds 15 juni 2019