Direct naar paginainhoud

Prisma Almere - Meijndert Eijgenstein

‘In mijn hart ben ik nog steeds meester Meijndert’

Meijndert Eijgenstein

“Kinderen moet veel meer les krijgen in de natuur.” En als iemand daar wat over kan zeggen, is het wel Meindert Eijgenstein, de man die het langst van iedereen actief is in het Almeerse onderwijs. Een gesprek met de huidige voorzitter van het college van bestuur van Prisma Almere, een stichting met achttien basisscholen in deze stad.

“Mijn vrouw en ik zaten bij de eerste 600 inwoners van Almere, in 1977. Nog geen jaar later werkte ik al voor basisschool De Ark in Haven.” Meindert blikt terug op zijn start in Almere, toen nog als leraar. “Ik hield als leraar al van de natuur, ging zeker elke week minstens een uur met de hele klas naar buiten. Dan gaf ik biologie, aardrijkskunde, geschiedenis en taal in de buitenlucht. Zodat kinderen meteen konden zien en beleven waar ik over sprak.”

Teveel regeltjes

Als directeur werkte Meindert bij basisschool de Ark en de SBO de Klimop en werd hij uiteindelijk bestuurder van de stichting voor christelijk basisonderwijs in Almere. In die functie heeft hij meerdere scholen in de stad mogen opzetten. In al die jaren is er veel veranderd. En dat is zeker niet altijd positief, vindt hij. “Er zijn teveel regeltjes in het onderwijs gekomen. Als jij je auto naar de garage brengt, vraag je de monteur toch ook niet om alles op te schrijven wat hij doet? Nee, je wilt dingen weten die anders zijn dan ze horen te zijn. Een leraar moet dus wel alle werkzaamheden noteren. Zo kan zij zich veel minder focussen op de ontwikkeling van het kind. En heeft zij al helemaal geen tijd meer om naar buiten te gaan. Dat we te weinig de natuur opzoeken is dus geen kritiek op de leerkracht, maar op de maatschappij die wij creëren.”

5600 kinderen

Als bestuurder heeft Meindert niet de directe invloed om de kinderen terug naar buiten te krijgen. “Ach, in mijn hart ben ik nog steeds Meester Meindert, maar dat gaat niet meer. Het is groot geworden. Bij de stichting werken 550 mensen en we geven nu les aan 5600 kinderen. Wat ik kan doen is in projecten investeren. Wat me nauw aan het hard gaat is de nieuwe school De Verwondering in Almere Hout, de eerste basisschool in Nederland waar duurzaam onderwijs (ecologie) centraal staat. We zadelen kinderen in het algemeen op met de klimaatproblematiek, de angst van de volwassenen. Wat we zouden moeten doen is hen voeden met de bewondering voor de natuur. Dat is precies het doel bij De Verwondering. Let maar op wat er gebeurt als je kinderen weer naar buiten stuurt en je de lessen afstemt op de natuurlijke omgeving. Als we elkaar weer leren dat alles met elkaar samenhangt, van elkaar afhankelijk is. Dan ontwikkelen we respect, ik noem het eerbied, voor de omgeving, en voor de ander. Laat kinderen ontdekken. Dan gaan ze je positief verbazen. En dat is waar we het voor doen.”

 

Meer informatie op prisma-almere.nl

Genomineerd door:

Paula van Kuijk en Miranda van der Kamp: “Meindert zit inmiddels ruim 40 jaar in het onderwijs en maakt zich als bestuurder van de 18 verschillende scholen van Stichting Prisma hard voor een groene en gezonde stad. Met name door het starten van de nieuwe ecologische school De Verwondering geeft hij kinderen de kans om naar een school te gaan waar zij leren hoe zij het verschil kunnen maken in de maatschappij. Ook stimuleert hij de verschillende scholen van Prisma actief inhoud te geven aan het natuur- en bewegingsonderwijs op de scholen.”

 

Growing Green Spelddrager sinds 9 maart 2019