Direct naar paginainhoud

Plantage Nieuwland - Nuray Gül en Jan-Willem van Wees

‘Een notenboomgaard past heel goed in deze polder’

Nuray Gül en Jan-Willem van Wees

“Toen we hier gingen wonen, was het niet meer dan een omgeploegd stuk land. Deze boomgaarde met notenbomen hebben we helemaal zelf met de hand opgebouwd.” Nuray Gül en Jan-Willem van Wees zijn erg blij op de Kemphaan waar ze wonen en Plantage Nieuwland zijn begonnen. “Het is ons paradijs en dat willen we graag delen.”

In 2013 ging een langgekoesterde wens voor Nuray en Jan-Willem in vervulling. “Iedere keer als wij in de buurt van de Kemphaan aan het fietsen waren, werden we meer verliefd op de omgeving. Dus toen we een stukje land te koop zagen staan, twijfelden we geen moment. Hier wilden we wonen! Er was wel één ding waar we rekening mee moesten houden. In het bestemmingsplan staat dat als je hier wilt wonen, je ook een klein agrarische bestemming moet hebben. Oftewel, je moet een klein agrarisch bedrijf hebben op deze grond. Daarvoor hadden we nooit het idee gehad om een onderneming te starten!”

Turkije

Nuray en Jan-Willem zijn gaan nadenken over wat voor soort bedrijf ze dan zouden willen. Het moest niet al te groots zijn, een beetje uniek voor de omgeving en vooral ook passen qua tijd naast hun reguliere werk, want beiden zijn actief in de medische industrie en hadden nauwelijks ervaring met een agrarisch bedrijf. Nuray: “We zijn op noten uitgekomen, mede omdat ik uit Turkije kom en mijn ouders daar ook notenbomen hebben. Ik ben er mee opgegroeid. Daarnaast was er nog geen notenboomgaard in deze provincie, terwijl ze het heel goed doen in de polder. Dus we hebben gekozen voor walnoten en hazelnoten. Het is iets unieks, iets bijzonders en past heel goed in de omgeving.”

Oogst

De bomen zijn nog lang niet volgroeid en toch is er al veel belangstelling voor de oogst. “We doen mee met de campagne van provincie Flevoland, om mensen uit te dagen alternatieve bronnen van eiwitten te eten. Noten zijn zeer voedzaam en dus een goede toevoeging aan je eetpatroon. Daarnaast hebben we in samenwerking met Stad & Natuur een lespakket waarbij kinderen in het najaar noten komen rapen, komen eten en er ondertussen heel veel over leren.”

Kinderopvang

Er moet volgens Nuray en Jan-Willem dan ook meer verbinding komen tussen kinderen en de natuur. “Het is belangrijk dat kinderen op jonge leeftijd kennis maken met het eten van noten en waar het vandaan komt. We zijn bezig met het bouwen van het hoofdgebouw op ons stuk land. Het wordt een heel multifunctioneel gebouw. Wij gaan er wonen, daarnaast is er genoeg ruimte voor andere zaken. Zo zitten we te denken aan een theehuis en zijn we ook in gesprek met Bodhi Kinderopvang, een andere Growing Green Spelddrager. Zij gaan misschien een dependance beginnen hier. Een ideale plek. We zijn zo blij dat we dit allemaal kunnen doen. Het geeft zo veel voldoening om bezig te zijn met de natuur.”

 

Meer informatie op plantagenieuwland.

Genomineerd door:

Cris van Haagen: “Zij zijn zo druk bezig om van hun mooie kavel op de Kemphaan een walnoot- en hazelnootkwekerij te maken en zijn druk bezig hiermee uit te breiden naar meer mooie groene initiatieven dat ik hen gun te kunnen netwerken bij onze GGC groep! Ze horen er gewoon bij!”

 

Growing Green Spelddrager sinds 1 februari 2018