Direct naar paginainhoud

Peter Mons - Directeur Voedsel Loket Almere, coördinator voedselbank

‘HET MAAKT NIET UIT WIE JE BENT OF WAT JE DOET, ALS JE DUURZAAM DOET DAN DOE JE GOED’

Peter Mons is al jaren heel actief op het gebied van duurzaamheid. Als directeur van het VoedselLoket Almere en algemeen coördinator van de Voedselbank vindt hij het enorm belangrijk om verspilling tegen te gaan. Daarom is hij ook erg trots op het hergebruik van kleding, meubels en het verdelen van voedseloverschotten. “We gooien met zijn allen zoveel weg. En nu maken we er anderen weer blij mee en dragen we bij aan een duurzamere samenleving”.

VOEDSELBANK EN DUURZAAMHEID

Peter zet zich sinds 2005 in voor de Voedselbank in Almere om minder bedeelde gezinnen in hun basisboodschappen te voorzien. ‘Mensen weten ons te vinden en wij moeten ervoor zorgen dat we genoeg basisartikelen hebben om te verdelen’. 

 

De helft van alle producten komt uit overschotten. De andere helft ‘moeten we uit de markt zien te trekken door acties in supermarkten of op scholen’. ‘Best een mooie uitdaging’, lacht Peter. Er zijn trouwens steeds minder overschotten omdat er duurzamer wordt ingekocht. En doordat supermarkten alles afprijzen, houden ze haast niks over. ‘Jammer voor ons maar goed voor de duurzaamheid’. Tegelijkertijd zijn er sinds Corona 250 gezinnen bijgekomen die gebruikmaken van de Voedselbank. ‘We zullen dus nog meer uit de markt moeten halen om iedereen te kunnen helpen’, zegt Peter.

‘Of ik echt groen ben, weet ik niet. Ik probeer wel zo groen mogelijk te denken’

BIOLOGISCHE VOEDSELTUIN

De biologische voedseltuin op de Wierden beslaat zo’n 2000 m2 waarop biologische groenten en fruit geteeld worden. ‘Daarmee proberen we te stimuleren dat mensen zoveel mogelijk biologisch kopen. Elk jaar maken we een teelt-plan en we zorgen dat iedereen weet wat ie moet doen. Het geeft heel veel energie om mensen te laten zien dat ze veel meer kunnen dan ze dachten’.

 

Op school zouden we kinderen moeten leren wat gezond is. Dan kunnen die dat straks weer doorgeven aan de volgende generatie. Als mensen nu €5 aan eten kunnen besteden, kopen ze daar vaak twee zakken patat voor. Terwijl je voor €5 ook seizoensgroenten kunt kopen en volkorenbrood. Veel beter en gezonder. Appels zijn nu bijvoorbeeld echt niet duur’. 

 

Peter wil bezoekers van Floriade bewustmaken dat er ook veel gezinnen zijn die geen geld hebben om biologisch te kopen. ‘Als we echt duurzaam willen, moeten we de samenleving ook openstellen voor minder draagkrachtigen’, benadrukt Peter. 

HOE GROEN IS PETER ZELF?

Of ik echt groen ben, weet ik niet. Ik probeer wel zo groen mogelijk te denken bij alles wat ik doe. Ik ga bijvoorbeeld al 40 jaar niet meer met het vliegtuig. Maar ik rijd nog wel in een oude auto hoor. Die doet het namelijk nog prima dus waarom zou ik een nieuwe nemen’. 

MEER INFORMATIE

www.voedselbankalmere.nl

LOCATIE

Stichting Voedselloket Almere 
De Steiger 122
1351 AL Almere

THEMA'S