‘IJS IS TOCH HET ALLERLEKKERSTE. HET IS GEWOON EEN MAGISCH PRODUCT!’
Groentesoepijs, sangria-ijs, baklava-ijs of zelfs erwtensoep met worst-ijs. Geen smaak is te gek voor Paul’s IJs, ‘de meest gezellige en smaakvolle ijssalon van heel Almere’, aldus de slogan van de zaak. Van vers gemolken biologische melk van Almeerse koeien. Het begon allemaal met een simpele ijswagen, nu ruim tien jaar geleden. Al snel werd het een doorslaand succes. Op de plek van de wagen kwam na een paar jaar een echte ijswinkel. Inmiddels is daar een koffie- en broodjeszaak bijgekomen. Eigenaar Paul Homan: ‘Wat begon als een simpele ijswagen is uitgegroeid tot twee volwaardige horecazaken. Daar ben ik best wel trots op.’
Paul heeft vanaf de start van zijn onderneming de samenwerking gezocht met lokale ondernemers. ‘Waar mogelijk gebruiken we voor ons ijs lokale ingrediënten. We halen iedere ochtend verse melk van een duurzame biologische melkveehouder in Almere Buiten. Verser krijg je het niet. Ons kersenijs maken we van kersen van het Kersenboertje, een kersenteler uit Almere. Daar maken ze sap van en dat verwerken we weer in ons ijs.’ Hij vindt het leuk om met eerlijke producten weer iets te maken. Klanten waarderen dat volgens hem ook. De bramen krijgen ze van klanten uit hun eigen tuin. ‘Met tassen of emmers vol komen ze die dan brengen. In ruil krijgen ze een litertje eigen bramenijs.’ Maar wat maakt zijn ijs nou zo smaakvol en het lekkerst? ‘Dat is toch die verse melk hè? Het smaakt echt anders en veel romiger. Het is ook uniek. In Nederland heb je wel 600 ijswinkels, maar daarvan gebruiken er maar 50 verse melk.’
MAGISCH PRODUCT
Het idee voor een eigen ijszaak had hij al in zijn jeugd. ‘Toen ik een jaar of 12 was, woonde ik in Amsterdam. Ik fietste altijd naar een ijswinkel daar. Toen dacht ik al, dat wil ik later ook. IJs is toch het allerlekkerste. Het is gewoon een magisch product! Op een gegeven moment kwam ik in de horeca terecht. Het was crisistijd, in 2010, en het was toen erg moeilijk om een geschikte locatie te vinden. Op straat zag ik al die loempia- en oliebollenkramen en dacht, als ik nu eens op een hele drukke plek in Almere een ijskraam begin? En zo is het gegaan.’
‘We halen iedere ochtend verse melk bij een duurzame biologische melkveehouder in Almere Buiten. Verser krijg je het niet’
SINTERKLAAS
Sinds zijn compagnon de zaak overnam, staat Paul niet meer zelf achter de ijsmachine. Maar hij mist het niet. ‘Ik heb bewust die keuze gemaakt en vind het ook weer leuk om nieuwe dingen op te zetten.’ Hij is druk in de weer met plannen voor zijn koffie- en broodjeszaak. Maar zijn liefde voor ijs blijft altijd. Hij haalt er regelmatig nog eentje. ‘Als je met mooi weer dan die enorme rij mensen ziet. Geweldig! Ik heb mezelf weleens met Sinterklaas vergeleken. Je kunt kinderen niet blijer maken dan met een ijsje.’

MEER INFORMATIE
LOCATIE
Paul’s IJs
Rio de Janeiroplein 2
1334 HE Almere
THEMA'S
