Direct naar paginainhoud

Natuurwinkel Almere - Casper Kromkamp

‘Een biologische winkel is onmisbaar voor Almere’

Casper Kromkamp

Casper Kromkamp is een van de weinige mensen die in het bezit is van twee Growing Green Spelden. Hij kreeg er één voor de Natuurwinkel, de biologische winkel in het centrum van Almere, en één voor zijn bijdrage aan de succesvolle Boerenmarkt op de Stadsboerderij. Een gesprek met deze tweevoudig Spelddrager. “Een biologische winkel in Almere heeft het niet gemakkelijk.”

Na jarenlang ondernemers begeleid te hebben in de natuurvoedingsbranche wilde Casper een eigen winkel beginnen. Als onderdeel van de keten Gooodyfoood koos hij in 2011 voor Almere als vestigingsplaats. Een niet zo’n gemakkelijke keuze, merkte hij al snel. “In deze gemeente waren er nog weinig biologische producten te koop. Maar Almere Stad is eigenlijk niet te beste plek voor een natuurvoedingswinkel. Het heeft een aantal oorzaken. Sowieso liggen de stadsdelen van Almere te ver uit elkaar. Daarnaast heeft elk stadsdeel een eigen winkelcentrum, waar het parkeren een stuk goedkoper is dan in het centrum. We merken dat mensen naar het centrum gaan voor vertier, niet om de boodschappen te doen. Tot slot is online shopping heel populair in Almere.”

Boerenmarkt

Dat er genoeg vraag naar biologische producten is merkt Casper op de Boerenmarkt, waar hij iedere week staat. “Almere en de inwoners zijn zeker groen genoeg, dat blijkt wel op deze biologische markt. Het is er altijd gezellig druk en ik draai daar ook een goede omzet. Sowieso is het een feest om daar te mogen staan. Er zijn heel veel verschillende kraampjes en de sfeer is heel goed. De mensen komen daar niet om even snel boodschappen doen, maar nemen er echt de tijd voor.”

Onmisbaar

Omdat ook grote supermarkten meer biologische producten verkopen, wordt het lastiger om de Natuurwinkel, de naam sinds 2013, goed te laten lopen. “Het is natuurlijk fijn dat er steeds meer aandacht komt voor biologische producten, maar de grote supermarkten verkopen wel precies de producten die bij ons goed liepen. Neemt niet weg dat ik echt vind dat wij onmisbaar zijn voor Almere. Wij geven veel advies aan mensen hoe gezonder te eten of welke producten nodig zijn bij bepaalde lichamelijke krachten. In mijn winkel ben je geen nummer, ik ken het grootste gedeelte van mijn klanten persoonlijk.”

Ideale situatie

Als Casper gevraagd wordt naar de toekomst, schetst hij zijn ideale situatie. “Het mooist zou zijn als Almere Centrum één biologische winkel krijgt. Het is belangrijk om een landelijke keten achter je te hebben voor de naamsbekendheid. Door maar één winkel te hebben in Almere kan je je krachten meer bundelen en sta je sterker. En met een webshop zoals van Ekoplaza, goed en overzichtelijk. Genoeg om aan te werken, want het blijft geweldig om in deze branche te werken.”

 

In 2020 is de Natuurwinkel omgegaan naar Ekoplaza