Direct naar paginainhoud

Naris Ramnath - Zelf een beslissing nemen

In veel niet-westerse culturen drukt de mening van de omgeving zwaar op mensen. Ze noemen dit ‘manai ka boli’ (MKB). Wat zullen anderen van jou vinden? Om over dit soms verstikkende fenomeen in gesprek te gaan, biedt de gemeente Almere in samenwerking met Rawie Sewnath van Samatma Consultancy in het kader van het Almeerse Preventieakkoord gratis trainingen aan. Ook Naris Ramnath deed mee aan de training.


Het doel van de training is: ‘wat zullen mensen over je zeggen’ (manai ka boli) omturnen naar ‘laat ze maar praten’ (manai ke bolede). Zo krijgen mensen handvatten om zelf hun leven in te richten en zichzelf mentaal weerbaar te maken. Ramnath vond de training ‘heel goed en interessant’. “Het is voor ons heel belangrijk. In het begin was het moeilijk, maar het heeft me heel veel opgeleverd. Vooral door de gezamenlijke gesprekken met alle deelnemers, die in dezelfde situatie zitten. Je wilt niet dat een ander een beslissing neemt over jou: je moet zelf een beslissing nemen.”

Mensen spreken over wat jou bezighoudt

Ramnath woont al in Almere sinds het bestaat. “Als ik bij de gemeente aanklop, wordt ik geholpen. En als ze niet kunnen helpen, sturen ze je door naar een instantie die dat wel kan. En dat is goed: de gemeente moet mensen de mogelijkheid geven om mensen te helpen. Dan kunnen ze anders leven. Almere is een stad waar je kunt leven; het wordt steeds mooier en gezonder.”


Zelf probeert hij gezond te leven door actief te zijn als vrijwilliger bij verenigingen en zijn werk als taxichauffeur. “Ik ben ‘Automaatje’ en werk al bijna tien jaar voor onder meer Humanitas en de VMCA. Ik doe ook huisbezoeken. Je kunt mensen spreken over wat jou bezighoudt en andersom.”
Hij volgt een dieet bij een voedingsadviseur via de huisarts. Sporten is moeilijk voor hem vanwege een hernia. “Vroeger hielp ik mensen ook met klussen en tuinieren, maar dat kan nu niet meer. Ik doe wat ik wel kan. En ze zijn heel blij met mij!”

Aanmelden

Heb jij ook belangstelling voor de training? Rawie gaat in op hoe MKB werkt, waar het vandaan komt en hoe we er op een andere manier mee kunnen omgaan. Dit aanbod geldt voor alle Almeerders, in het bijzonder voor Hindoestanen. Je kunt je aanmelden via info@samatma.nl
Zodra er voldoende aanmeldingen zijn, neemt Rawie contact met je op over de startdatum.