‘De Flevour Box is een maaltijdbox voor alle Flevolanders’
‘Ik heb nog niet ontbeten’, zegt Nadia Zerouali en loopt tijdens het telefonisch interview een voor haar nieuwe hippe eetgelegenheid binnen. Ze bestelt snel een fluffy brioche french toast met kaneelsuiker en fruitcompote. ‘Oh, wow, ik krijg er gelijk weer inspiratie van. Misschien kan ik ze wel vragen om een chefsrecept voor de Flevour Box.’ De Almeerse Nadia is naast smaakmaker, tv-chef en bekend kookboekenschrijver namelijk ook ambassadeur van de Flevour Box. Ze bedenkt hiervoor regelmatig bijpassende recepten. ‘Het is een maaltijdbox voor alle Flevolanders. Dus niet alleen maar Hollandse seizoensproducten, maar ook Arabisch flatbread van de Libanese bakker, Hollandse sojaboontjes en sopropo.’
Voordat Nadia werd gevraagd als ambassadeur werkte ze ook al voor de Flevo Campus. Dé plek waar innovaties op het gebied van stedelijke voedselvraagstukken door onderzoekers, docenten, studenten, ondernemers en voedselveranderaars in praktijk worden gebracht. Daardoor wist ze al dat er in Flevoland meer geproduceerd werd dan alleen peen en uien. ‘Tijdens corona zag je ineens allerlei initiatieven to support your local, vertelt Nadia verder. ‘Samen met een aantal mensen van de Flevocampus hebben we toen de handen ineengeslagen en de Flevour Box bedacht. Het viel ons op dat de bestaande maaltijdboxen wel héél erg Hollands
waren. Alleen maar uien, spruitjes en aardappelen. Dat Flevoland ook quinoa, oesterzwammen en bijzondere graansoorten heeft, is voor veel van onze klanten toch wel een verrassing.’
Uien uit Verweggistan
Iedere maand krijgt Nadia een lijst met producten die in de box zitten. ‘Ik krijg vooral de moeilijke ingrediënten’, zegt ze lachend’, maar ik vind recepten schrijven echt het leukste wat er is. Ik maak best wel makkelijke recepten, om deze zo toegankelijk mogelijk te maken. Het leukste is dat de producten gewoon uit mijn eigen achtertuin komen. Ik sta natuurlijk bekend als ‘die ene’ van de Arabische keuken. Die vind ik ook echt heel lekker. Ik zou ook nooit honderd procent lokaal boodschappen willen of kunnen doen. Maar juist die combinatie van zo veel mogelijk lokale seizoensproducten én smaakmakers uit Verweggistan vind ik echt het beste.’ Wat is eigenlijk het meest ondergewaardeerde product? ‘Toch de Flevolandse ui’, zegt Nadia beslist. ‘Die is zo goed van kwaliteit, echt perfect. Die gaat de hele wereld over, maar in de Nederlandse supermarkt kun je alleen maar uien kopen uit Verweggistan.’
Flevolandse keuken
De grootste uitdaging is volgens Nadia vooral te zorgen dat de box niet te duur wordt, zodat die voor iedereen bereikbaar blijft. ‘Ik vind het zo mooi dat we door de Flevour Box heel veel verschillende mensen samenbrengen en daardoor de afstand tussen de boer en de consument kleiner wordt. Maar ook dat we als stad met een immigratieachtergrond en die mix aan ingrediënten een nog niet bestaande Flevolandse culinaire traditie samen helpen opbouwen. Met Flevolandse wortelen bereid op zijn Hollands, Surinaams én Marokkaans, en dat dat allemaal bij Flevoland past.’ Een Flevolands kookboek kan bijna niet uitblijven zou je denken. ‘Ja!, dat wil ik wel graag. Dat is zeker nog een droom.’
‘Die combinatie van zo veel mogelijk lokale seizoensproducten én smaakmakers uit Verweggistan vind ik echt het beste’
THEMA'S
