Direct naar paginainhoud

Makers van Almere - Jim van der Wardt

‘Een digitale etalage van creatief Almere’

Jim van der Wardt

Jim van der Wardt loopt over van ideeën. In zijn huis zijn diverse creaties van zijn hand te zien. Van raketbekers die niet omvallen tot leren jassen van oude bankstellen en creaties van lokaal hout. En met zijn bedrijf TheCrazySmile is hij niet de enige duurzame maker in Almere. “Dit is een stad vol creatievelingen. Alleen mogen die wel zichtbaarder zijn voor elkaar en een groot publiek. Daarom ben ik begonnen met Makers van Almere. Een digitale etalage van wat er allemaal gemaakt wordt in deze stad.”

Op tafel ligt een houten kistje met de opdruk ‘Makers van Almere’. Een houten pen, een keramieken beker, een boekje met papier gemaakt van steen en nog veel meer: “Allemaal duurzame producten uit onze stad”, vertelt Jim enthousiast. “Echt, er gebeurt zoveel in Almere, maar het is nauwelijks zichtbaar. Daarom besloot ik om op Instagram een groep mensen samen te brengen. Door het internet is de hele wereld binnen één knop te bereiken, maar kijk nou eerst eens naar je eigen stad. Dit kistje met producten zorgt er voor dat het netwerk ook tastbaar wordt.”

Geloven in Almere

Het aantal creatievelingen van ‘Makers van Almere’ groeit nog steeds. Met steeds meer mensen die niet rechtstreeks uit het netwerk van Jim komen. “Laatst kwam iemand naar mij toe. ‘Weet je Jim, ik ken nu een netwerk online, daar moet jij echt zeker bij. Het heet Makers van Almere’. Perfect toch, dat anderen het verhaal gaan vertellen. Het wordt echt tijd dat we gaan geloven dat het kan in Almere. Daarbij kan de Floriade heel erg helpen denk ik. Als zo’n groot evenement met thema’s als duurzaamheid en circulariteit Almere niet op de kaart kan zetten, wat dan wel? Dan moet er uiteraard ook veel aandacht zijn voor lokale producten!”

Giftig

Ooit haalde hij het RTL-journaal toen hij op zijn werk - Jim was HR Directeur – had voorgesteld de vervuilende dieselauto’s in één keer te vervangen door hybride voertuigen. “Nadenken over het milieu en zo duurzaam mogelijk leven heeft me altijd al bezig gehouden. Ik heb een hekel aan verspilling en ik word heel giftig als ik iemand afval op straat zie gooien. Ik hou ook van gebruikt materiaal, dat voegt altijd een verhaal toe en maakt het product leuker. Zo heb ik een toffe jas, gemaakt van een oude legertent. Dat is toch uniek?”

Raketbeker

Een recent idee is de Moonshot Cup. Een keramieken beker in de vorm van een raket. “Mijn kinderen gooiden steeds hun bekers om. Maar dat komt ook omdat de bovenkant breder is dan de bodem. Dat moet toch anders kunnen? Samen met zeven andere Almeerse Makers kwam het van een tekening naar een beker van keramiek. Om te zorgen dat de rest van wereld de beker ook leert kennen, hebben leerlingen van Helen Parkhurst een marketingplan gemaakt. En zo komt er weer een mooi Almeers product op de markt.”

 

Meer informatie op www.makersvanalmere.nl en www.thecrazysmile.com

Genomineerd door:

Tjeerd Herrema naar aanleiding van de modeshow tijdens de negende Growing Green Spelduitreiking, waar Jim diverse creaties van zijn hand liet zien.

Growing Green Spelddrager sinds 1 februari 2018