WE LENEN DE AARDE VAN ONZE KINDEREN, WAT VOOR AARDE LAAT JE ACHTER
‘Hier hebben we geen telefoons nodig’
Rien Vlietman en Linda Lem
Als je naar het gebouw van Speel-Mere kijkt, zie je meteen dat het ook voor kinderen ontworpen is. Bij de entree vind je naast elkaar twee deuren. Een grote voor de volwassenen en een kleine voor de kinderen die met een echte rode loper te bereiken is. Rien Vlietman en Linda Lem over de duurzame plannen van de buitenschoolse opvang (bso) en de kinderdagopvang. “Dankzij de appelboom is het soms net ‘Heel Speel-Mere Bakt’.”
Rien en Linda zijn broer en zus van elkaar. Samen hebben ze Speel-Mere in 2018 overgenomen van hun ouders. “We hebben hier allebei vroeger gewerkt, maar zijn ook allebei weggegaan. Om te leren bij anderen, maar ook om te kijken of we echt voor Speel-Mere wilden kiezen of dat het overnemen van je ouders alleen maar de gemakkelijkste weg was. Gelukkig merkten we allebei dat we dit echt willen. Al zijn we wel eerst nog even samen op vakantie geweest. Puur om te zien of we als broer en zus wel in elkaars buurt willen zijn. Gelukkig was dat een geslaagde test.”
Meridiaanpark
Speel-Mere is al sinds 1987 een kinderdagopvang in Almere. Eerst in de Molenbuurt, tegenwoordig ligt het prachtig tegen het Meridiaanpark aan. “De kinderen spelen veel in het park. Daarnaast hebben we zelf een mooie natuurlijke speeltuin op eigen grond. Zo kunnen de kinderen altijd met de modderkeuken spelen, op het blotevoetenpad lopen, gebruik maken van een echte waterpomp en natuurlijk mogen de fietsjes, schepjes en emmertjes niet ontbreken. We zeggen ook tegen ouders dat de kinderen niet te mooie kleding aan mogen. Kinderen moeten kunnen spelen en vies worden. En geloof me, met een blotevoetenpad en een modderkeuken worden ze zeker vies!”
Visie belangrijk
Linda en Rien hebben niet veel gewijzigd ten opzichte van het beleid van hun ouders. “We zijn doorgegaan op de manier die bij ons hoort en dat maakt ons al anders dan andere kinderdagverblijven. We hebben veel aandacht voor natuur en gezamenlijk spelen. We zijn wel duurzamer geworden. We proberen het wagenpark zo groen mogelijk te hebben en willen meer eigen eten verbouwen.”
Genieten van natuur
Dat verbouwen van voedsel gebeurt in de pas aangelegde natuurbelevenistuin. “De kinderen van de bso zorgen voor het onderhoud. Het duurt nog even, maar de bedoeling is dat we straks echt maaltijden van de oogst kunnen koken. Voorlopig levert vooral onze appelboom veel op. De appels geven we mee aan de kinderen en ouders. Het lijkt dan net ‘Heel Speel-Mere Bakt’, want in elk huis wordt iets anders met die appels gedaan. De kinderen genieten van de natuur. Het zijn soms de ouders die we moeten overtuigen. Zeker bij de bso. ‘Mijn kind verveelt zich hoor als die niet naar zijn telefoonscherm mag kijken’. Nou, echt niet dat ze zich bij ons vervelen hoor. Hier hebben we geen telefoons nodig!”
Meer informatie op speelmere.
Genomineerd door:

Frans Vlietman: “Een groene stad maak je samen met de kinderen. Onlangs is er een directiewisseling geweest en nu wordt het beleid van Speel-Mere nog groener.”
Growing Green Spelddrager sinds 16 juni 2018