‘Bij ons is een taart gewoon een taart. Een caloriebom en lekker zoet’
Wie denkt dat vegan eten niet lekker is, moet toch echt een keertje langs bij lunchcafé The Black Cockatoo in Almere Centrum. Het water loopt je in de mond bij de menukaart: Red Velvet Cake, Snickerstaart, zeewierloempia’s of een overheerlijke kapsalon. Alles volledig plantaardig en zo veel mogelijk met duurzame en lokale producten. ‘Maar vooral heel erg lekker,’ benadrukt eigenaresse Kimberley Vonk. ‘Veel mensen denken bij vegan dat je alleen maar een bak sla kunt eten. Of dat er geen suiker in de taart zit. Bij ons is een taart gewoon zoals een taart hoort te zijn. Een caloriebom, lekker vet en lekker zoet.’
Op haar negentiende reisde Kimberley een tijdje rond in Australië. Het viel haar op dat daar veel meer een ontbijt- en lunchcultuur is dan hier. Terug in Almere dacht ze, dat wil ik ook. Een leuk en gezellig lunchcafé op een mooie locatie, maar dan wel helemaal vegan. ‘Het gekke is, Almere heeft net als Amsterdam ook veel jonge mensen, maar mist dit soort gezellige plekken. In Amsterdam zijn die er volop.’ Via crowdfunding kreeg ze het geld bij elkaar om te starten met haar eigen vegan lunchcafé in Australische stijl. Sinds de opening in 2018 is het een groot succes. ‘Alle facetten van het ondernemen vind ik leuk. Marketing, interieur, het bedenken van de gerechten. Alleen de bonnen inboeken niet,’ zegt Kimberley lachend. ‘Dat doet mijn moeder!’
‘Veel mensen denken bij vegan dat je alleen maar een bak sla kunt eten’
‘Dit zijn geen vegan bitterballen!’
Kimberley is zelf vegetariër, maar geen veganist. Ze eet wel zo min mogelijk zuivel. ‘Ik geloof niet dat de hele wereld 100 procent plantaardig kan eten, maar als we een grote groep mensen zover krijgen dat ze dat vaker doen, hebben we al een hele grote stap gemaakt.’ Helaas hangt er volgens Kimberley nog wel altijd een stigma rondom vegan. ‘Daarom probeer ik mensen te inspireren en te verrassen met plantaardige voeding, zonder dat ze het idee hebben dat ze iets moeten inleveren. We hebben zelfs klanten gehad die boos werden en zeiden: “Sorry, maar volgens mij is er iets fout gegaan. Ik geloof niet dat deze bitterballen geen vlees bevatten!” Of vleeseters die mee moeten met hun vrouw en dan de vegan kapsalon de beste kapsalon vinden die ze ooit hebben gegeten. ’Ja, dat geeft veel voldoening, die blije en tevreden mensen.’
Waterplantenpapier
Ondertussen stroomt het ondernemersbloed waar het niet gaan kan. Samen met een collega begon Kimberley onlangs een nieuw bedrijf: Foodmission. Daarmee wil ze Almeerders inspireren om gezonder en plantaardiger te eten, maar weer op een andere manier. ‘We zijn bezig met een scheurkalender van Almeerse waterplantenpapier, ontworpen door een Almeerse illustrator. Met leuke groentips en -weetjes, vooral gericht op voeding.’ Vóór corona was Kimberley ook bezig met nieuwe locaties in Almere-buiten en het organiseren van evenementen, maar dat staat nu noodgedwongen on hold. ‘Het is leuk dat er nu weer iets meer kan, maar hopelijk kunnen we snel weer helemaal open.’

THEMA'S
