Direct naar paginainhoud

Mees Brakenhoff - junior Spelddrager

‘WE blijven leuke acties bedenken en we hopen dat iedereen blijft meedoen’

Junior Groene Spelddrager Mees Brakenhoff heeft een supergroen hart!
Hij is 14 jaar en zit in de derde van het Atheneum op het Baken Park Lyceum. Een hele leuke school. Samen met zijn ouders en zijn broertje woont hij in Nobelhorst.

 

Sinds twee jaar zet hij zich samen met Roxanne Salehi in voor meer groen in Nobelhorst. Zo willen ze meer biodiversiteit. ‘Dat is dat er verschillende planten en dieren in de natuur leven’, legt Mees uit.

Bijenhotel

In de zomer van 2020 heeft hij bijvoorbeeld een bijenhotel gemaakt. Bijen en hommels worden met uitsterven bedreigd en ze zijn door hun kruisbestuiving juist heel belangrijk voor de natuur. ‘Voor techniek moesten we iets bouwen en dus ben ik samen met mijn opa op pad gegaan om hout te verzamelen. Zo bouwden we een bijenhotel. In takken hebben we kleine gaatjes geboord zodat ze daar nestjes konden maken. Het viel me op dat ze het liefst in de zon zitten omdat het daar lekker warm is. En er zijn dus echt meer bijen en hommels nu in onze tuin’ vertelt Mees trots.

Hoe kom je aan je groene hart?

Mijn moeder organiseerde al acties voor meer groen. Dat deed ze samen met de moeder van Roxanne. En toen dacht ik dat kunnen we ook voor kinderen doen.

 

De eerste actie was ‘Tegel eruit, Plant erin’. Mensen konden hun tegel bij ons inleveren en kregen in ruil een plantje. Daarna zijn we nog meer dingen gaan organiseren. Via Facebook en LinkedIn doen we dat. En we delen flyers uit. We wilden natuurlijk niet teveel printen omdat dat niet echt groen is, dus hebben we A3 flyers gemaakt en die opgehangen op plekken waar veel mensen komen zoals bij La Coppelia, bij Smullen en Spelen en op de sportschool.

Allerleukste actie

‘De allerleukste actie was de  sneeuwbollenactie! We hebben die mooie struiken waar prachtige witte bloemen uitkomen, gered van de versnipperaar. Ze waren over en wij hebben besloten om ze uit te delen. Alle bollen hadden we op het schoolplein gezet en voor we klaar waren, stond er al een hele lange rij. Het waren er wel 300 en binnen een half uur was alles op. Als ik nu door de buurt loop, zie ik ze nog steeds overal staan’.

Verbeteren

‘We wonen in een nieuwbouwwijk en het is hier echt supermooi. Het bos, het bruggenpad, we zijn omringd door natuur. Alleen iedereen die hier komt ­wonen, neemt stenen in z’n tuin. Dat is niet groen en daarbij kan het water dan ook niet weg. Ik zou heel blij worden als alles hier groener wordt’,
be­nadrukt Mees.

‘Als ik door de buurt loop, zie ik nog steeds overal sneeuwbollen’

 

 

THEMA'S