Direct naar paginainhoud

Inspiratie Inc. - Madhat Qattaf

‘In heel de wereld houdt men van lekker eten’

Madhat Qattaf

“Koken heeft me geholpen mij in Nederland thuis te voelen.” Sinds 2015 is Madhat Qattaf in Nederland nadat hij moest vluchten uit Syrië. Vooral het begin was heel moeilijk, maar Inspiratie Inc. heeft hem heel erg geholpen. “Ik heb meegeholpen met de Bostuintafel. Want in heel de wereld houdt men van lekker eten.”

 

Madhat is met koken opgegroeid, zijn vader was in Syrië chef-kok in grote hotels en restaurants. Zelf ging Madhat een heel andere richting op, hij is medisch laborant, maar toch bleef eten maken altijd een belangrijke rol spelen in zijn leven. “In de zomervakanties in Syrië is het gewoon om een vak te leren. School was heel belangrijk, maar er was ook altijd de dreiging van oorlog. En dan moest je iets kunnen met je handen, iets waardoor je altijd nuttig was. ‘Als je zorgt dat je iets kan, red dat je leven’, werd ons verteld. ‘Mensen stoppen nooit met eten’, zei mijn vader en dus stond ik iedere zomer in de keuken.”

Syrische salade

Ook in Nederland vallen zijn kookkunsten op. Samen met Sandra Manintveld zette hij de Bostuintafel op. Zo kan er zelf geplant voedsel gegeten worden en kookt men hapjes en tapenades uit de hele wereld. Madhat kookt samen met de anderen van Inspiratie Inc. op grote evenementen, zoals het Floriade Festival. “Ik heb daar twee jaar fruit bereid voor de kinderen. In 2019 stonden we met een tent op de Grote Markt, toen heb ik workshops gegeven om Syrische salades te maken.”

 

Muziek
Naast koken is zang de grote liefde van Madhat. Hij heeft twee bandjes. Een waarmee hij traditionele muziek maakt, de ander met modernere muziek. En met de muziek heeft hij zelfs de internationale media gehaald. “Wij spelen Arabische liedjes, maar dan met Nederlandse teksten. Dat is uniek, heeft niemand ooit gedaan. Wij treden in heel Nederland op, van Den Helder tot aan Eindhoven. Eén keer werd dat gefilmd en kwam het onder andere op Al Jazeera. Ik vind het mooi om met Nederlandse zang op Arabische muziek culturen te verbinden. Je moet iets van je cultuur laten zien, maar je moet ook leren van de cultuur waar je woont.”

Waardering

Op zijn Growing Green Speld is Madhat extra trots. “Het was een lange weg, maar om dan te zien dat gemeente Almere mij waardeert om wat ik doe en hoe ik anderen weer help, dan doet mij dat enorm veel. Ondertussen is Almere mijn thuis, mijn vrouw woont hier nu ook. Als ik mijn broers in Hengelo of Breda - die trouwens beiden in een restaurant werken - opzoek, wil ik aan het einde van de dag altijd graag terug naar Almere. Ik hoop dat ik hier nog lang kan wonen Als je ooit je thuis verliest, wil je dat niet nog een keer meemaken.”

 

Meer informatie over de Bostuintafel op inspiratie-inc.

Genomineerd door:

Douwe de Vries: “Hij verdient de Speld vanwege zijn grote inzet, zijn vasthoudendheid en zijn mentale kracht! Zijn faam heeft zich ook al zo ver uitgestrekt, dat door hem ook gekookt wordt voor anderen, bijvoorbeeld bij een huwelijk.”

 

Growing Green Spelddrager sinds 30 september 2017