WE WETEN GEEN ‘MOER’ VAN BIJEN
‘Ik word rustig van het gezoem van bijen’
Bert Burgers
“Het eerste wat ik doe als ik bij mijn bijenstal ben, is rustig zitten en kijken. Heerlijk om het gezoem te horen, te zien hoe actief de bijen zijn en zo te inspecteren of alles goed gaat met de volken.” Bert Burgers is de imker bij Volkstuinvereniging Water-Land en Nutstuinvereniging de Windhoek en zet zich zo in voor een groen en biodivers Almere. “Ik blijf het bijzonder vinden dat zoveel bijen tegelijkertijd actief zijn, heen en weer vliegen en toch nooit tegen elkaar aanbotsen. Dit zou op Schiphol niet kunnen.”
Oom als imker
Bert is in 2014 begonnen als imker. Na een cursus in Bussum kreeg hij al snel zijn eigen volk onder zijn hoede. “Mijn oom is ruim 40 jaar imker en dat vond ik altijd razend interessant. Een paar jaar geleden was ik op zoek naar iets moois om te doen en heb ik me voor de imkercursus ingeschreven. Dit past heel goed bij mij. Sommige mensen worden zenuwachtig als ze in de buurt van bijen zijn, bij mij is het juist andersom. Ik word er heel rustig van. Dat gezoem, heerlijk.”
Natuurlijk tuinieren
Tegenwoordig beheert Bert bij VTV Water-Land en NTV de Windhoek en zijn eigen huis in totaal twaalf volken. Na een sollicitatieronde werd hij de imker van de Windhoek, terwijl Water-Land hem in 2017 vroeg om de vaste imker te worden. Bert is geen onbekende bij Water-Land, zijn ouders hadden er al een tuintje. Hier heeft hij ook zijn vrouw Gerda leren kennen en nu hebben ze zelf al tientallen jaren een tuintje. De bijenstal bij Water-Land maakt onderdeel uit van het natuurlijk tuinieren. De bijen zorgen zo voor een heel natuurlijke bestuiving, wat ideaal is voor de vele volkstuinen op het complex.
Bert: “Deze bijen vliegen niet verder dan 3 kilometer van hun korf, dus is het belangrijk om een stal in de buurt van een volkstuin te hebben. Voor overlast zorgt het niet bij de tuinders. We hebben heel specifiek voor deze soort bij gekozen omdat die rustig is en voor goede honing zorgt. Ik haal niet alle honing uit de kast, zorg ook dat de bijen genoeg hebben om de winter te overleven. Dat is het meest natuurlijk en dan hoef ik ze minder bij te voeren. De honing die we oogsten verkoop ik als volkstuinhoning, voornamelijk aan mensen van de Windhoek en Water-Land. Het geld dat het opbrengt, steek ik weer in de bijenstal.”
Gele bijen
Een ander voordeel van deze specifieke honingbij is dat die niet snel steekt. Bert: “Hoe zwarter de bij is, des te agressiever. Deze bijen zijn best geel, dus redelijk rustig. Al komt het uiteraard wel eens voor dat ikzelf gestoken word. Dat gebeurt een paar keer per jaar. Gelukkig ben ik niet, zoals mijn vrouw, allergisch voor bijensteken. Wel heb ik vorig jaar een nacht in het ziekenhuis moeten blijven omdat ik gestoken was. Dat kwam omdat ik bij iemand een wespennest aan het weghalen was. Ik werd gestoken en blijkbaar met heftig gif, want ik kreeg meteen klachten als duizeligheid en een slechte stem. In het ziekenhuis kon het goed behandeld worden. Dus geen wespen meer voor mij, ik ben gelukkig met mijn bijen.”
Zwerm
Tijdens het interview blijkt er een zwerm dichtbij te zijn neergestreken, Bert gaat deze scheppen om het volk een veilige plek te geven. Hij gebruikt hiervoor een kiep, een grote mand en een paar theedoeken. De zwerm hangt aan een dunne tak van een struik, deze kan voorzichtig los gemaakt worden en het grootste deel van de zwerm beland in de kiep. Deze zet Bert dichtbij het restant neer, een steentje eronder zodat de bijen die nog buiten zijn ook naar binnen kunnen lopen. Onze fotograaf Jan, heeft ook even een bijensluier om, zodat hij van dichtbij foto's kan maken. De bijen laten zijn blote handen waarin hij zijn toestel houdt, met rust. Bert had gelijk. Dit zijn rustige, lieve bijen.