Grondstoffen Collectief Almere

Groen goud in de tuin van Tjibbe

We ontdekken steeds meer materialen in de stad die geschikt zijn om nieuwe producten van te maken. Misschien heb je er al over gelezen bij het thema Van Afval naar Grondstof. 

 

Tjibbe Winkler is programmamanager van het Grondstoffen collectief Almere en onderzoekt welke afvalstromen we in de stad kunnen redden en opnieuw gebruiken. Zo experimenteert hij met vezels uit waterplanten, daar hebben we namelijk veel te veel van. Hij ontdekte dat je hier bijvoorbeeld papier van kunt maken. Gaaf!

 

Ook werkt hij aan nieuwe oplossingen om de bodem weer gezonder te maken. Daar gaat het namelijk niet zo goed mee, door het intensieve gebruik van kunstmest is de kwaliteit hard achteruit gegaan. Dat kan en moet anders. 

 

Volgens Tjibbe kan iedereen slimme oplossingen bedenken en ontdekken. Heb je een reststroom, is er een verdienmodel en wil je samenwerken met anderen om de stad te vergroenen? Laat het ons weten. 

 

Niet alleen Tjibbe maar nog veel meer ondernemende types werken rondom het GCA aan de circulaire economie. Dit is een zogenaamde proeftuin waar bedrijven met elkaar kunnen samenwerken, van elkaar leren en reststromen weer opnieuw hergebruiken. Zo werken we samen aan slimme oplossingen voor een afvalloze stad. 

 

Nieuwsgierig naar het Grondstoffen collectief Almere of dit project? Kijk dan op Bodumverbeteraar.