OP DEZE BOERDERIJ VERBINDEN WE DE STAD EN DE LANDBOUW MET ELKAAR
‘Als mensen deze cider proeven, zijn ze aangenaam verrast'
Angela Scheepers

Angela Scheepers maakt ambachtelijke Almeerse cider met lokale onbespoten appels, peren en kweeperen. Iedere bewoner kan zijn of haar fruit inleveren bij Groentje Cider. Een sprankelend succes maken van een sprankelend drankje, dat is haar bedoeling. ‘Als mensen deze cider proeven, zijn ze aangenaam verrast.’
Wat Angela drijft, is natuurbehoud. ‘Toen mijn dochter vier jaar was, in 2013, begon het bij mij te borrelen. Ik wil graag iets concreets doen voor het behoud van de wereld en het milieu. Als ouder bereik je het meest door het goede voorbeeld te geven. Dat doe ik door mijn eigen kwaliteiten en talenten in te zetten. Ik ben een gepassioneerd wijnmaker, kom uit twee culturen - de Duitse en de Nederlandse - ben creatief en gewend over grenzen heen te kijken.’
Angela is wijnliefhebber. Al snel wilde ze meer weten over wijn en volgde een sommeliercursus en een cursus wijn maken. Ze dook de boeken in over wijnbouw in het Duitse Geisenheim,volgde de biologisch-dynamische landbouwopleiding Warmonderhof en liep stage bij een biologische ambachtelijke wijngaard ten noorden van Lelystad. Ondertussen werkte ze een bedrijfsplan uit.
Eerste inzamelpunten in Almere en Lelystad
Met Groentje Cider wil Angela mensen verleiden om zich meer in te zetten voor een biodiverse natuur. ‘Ik ben begonnen met een model voor behoud van half- en hoogstambomen, waarbij we ambachtelijke cider en andere producten maken van ingeleverde appels, peren en kweeperen. Het is een landelijk publiek afzetplatform, met om te beginnen een fruitkist bij het Floriadepaviljoen in Almere Stad, bij ONZE-Volkstuinen in de kas in Almere Buiten en bij Wijngaard El Placer in Lelystad.
‘Je krijgt voor jouw verse fruit van mij een faire prijs’, zegt Angela. ‘Als je heel veel aanbiedt, komt jouw naam of die van je 'landgoed' op de etiketten te staan. Vooraf aanmelden via een webformulier is verplicht.’ De cider die ze nu schenkt, is beperkt houdbaar: Groentje Tipsy. ‘Dat kennen mensen in Nederland nog niet. Als ze het proeven, zijn ze aangenaam verrast. Dat merkte ik bij de markten waar ik het heb uitgeprobeerd en verkocht.’
Het is, indien voorradig en op bestelling, verkrijgbaar bij lunchroom Tea da di Date in Nobelhorst, filiaal De Natuurwinkel in Almere-Stad en bij Weet hoe je leeft in Almere Buiten. Met de fruitboombezitters, hoe groot of klein ook, bouwt ze graag een band op. ‘Denk aan cursussen snoeien en verzorging. Slaat het aan, dan komen er veel meer inzamelpunten en wie weet ook voor andere gewassen.’
Meer informatie over Groentje BV en Groentje Cider:
Genomineerd door
Henk Backer, Danitia Klaasen-Bos en Willemien Kranenburg-Halsema: ‘Groentje Cider is hart van de natuur. Een mooi product maken, fair trade. Een geweldig persoon die achter dit geweldige idee zit.’
Growing Green Spelddrager sinds 20-06-2015.
Interview op 28-02-2017.