Direct naar paginainhoud

Groene daken

De gemeente Almere werkt samen met stichting Rooftop Revolution om de daken van Almere te vergroenen. Almere heeft 80 voetbalvelden (540.000m2) aan platte daken. Dat betekent dat veel Almeerders mee kunnen helpen om hun omgeving gezonder en leuker te maken door hun eigen dak te vergroenen en een stukje natuur terug naar de stad te brengen. Daarom zijn we op zoek gegaan naar dakboswachters die samen met hun buurt aan de slag gaan.

 

Uit de vele aanmeldingen hebben we enthousiaste dakboswachters gekozen die hun eigen dak willen vergroenen én hun buurt willen enthousiasmeren om dit ook te doen. De dakboswachters worden begeleidt door Rooftop Revolution bij het samenbrengen van enthousiaste buurtbewoners die ook een groen dak willen. De gemeente Almere en Rooftop Revolution werken samen met de Groene Buur.

 

Er zijn 3 buurten geselecteerd waarmee we aan de slag te gaan: Kruidenwijk, de Grienden en Landgoederenbuurt. Hoe méér buurtbewoners er mee doen, hoe goedkoper de aanleg van een groen dak wordt, omdat het materiaal dan collectief kan worden ingekocht. We focussen in dit project op daken van schuurtjes en aanbouw. Daken van woningen kunnen worden meegenomen als de bewoner ook echt eigenaar van het dak is. Wil je weten wie de dakboswachters zijn, je kunt dit lezen op Almere - Rooftop Revolution.

De voordelen van een groen dak


Een groen dak brengt veel voordelen met zich mee. Voor de eigenaar en voor de omgeving. Een paar voorbeelden:

  • De groene deken verdubbelt de levensduur van je dak doordat het wordt beschermd tegen UV-straling en hagel.
  • De ruimte onder het dak wordt minder warm in de zomer en vermindert ook de ‘hittestress’ in de omgeving.
  • Het zicht op groen heeft een positief effect op de mentale gezondheid.
  • Tegenwoordig raakt de riolering vaker overbelast door de steeds intensere stortbuien. Je groene dak werkt als een spons en daardoor hou je langer het regenwater vast.
  • Een groen dak draagt bij aan de biodiversiteit en brengt vogels en insecten terug in de gebouwde omgeving. Jouw dak is straks een oase tussen de zwarte woestenij van bitumen. Óf onderdeel van een keten van oases omdat al je buren ook meedoen!

Gerelateerde content