Direct naar paginainhoud

Groen beton

  Een steentje bijdragen

  Weer een verhaal over die waterplanten? Ja, we kunnen er niet genoeg van krijgen. We experimenteren er flink op los in de stad. Dat is hard nodig want die planten groeien sneller terug dan het licht. Dus met alleen notitieboekjes komen we er niet. We moeten groter denken.


  Almere groeit hard en dat betekent dat er de komende jaren flink wat wegen bij moeten komen. Maar niet getreurd. We gaan vooral nieuwe fietspaden aanleggen. En niet zomaar een weg, we werken aan groen beton.


  Om te kijken of het werkt is begonnen met het aanleggen van een fietspad in Almere Haven. Een stuk van twee kilometer dat bestaat uit beton en hennepvezel. De hennep heeft tijdens de groei flink wat CO2 opgenomen. Door de hennep te oogsten en te verwerken sla je de CO2 op, lekker duurzaam dus. 


  Bij het maken van producten van waterplanten worden ook nieuwe eigenschappen ontdekt. Zo is het groene beton 15% lichter dan ‘gewoon’ beton. Waarom dat bijzonder is? Hierdoor is de weg een stuk stiller! Het beton absorbeert geluid, waardoor zogenaamde geluidschermen ontstaan. Zo draagt deze nieuwe weg nog een extra steentje bij. 


  Nieuwsgierig naar de ontwikkelingen van groen beton