Direct naar paginainhoud

Gezonde voeding voor kinderen

Angelique is combinatiefunctionaris bij De Schoor

Gezonde voeding is van grote invloed is op je lichamelijke en geestelijke gezondheid. Gezonde voeding draagt ook bij gezond opgroeien. Angelique is Combinatiefunctionaris bij de Schoor in Almere en weet alles hierover.

Gezonde voeding is belangrijk voor kinderen

Kinderen hebben goede bouwstoffen nodig om zich goed te kunnen ontwikkelen. Zo bestaan de hersenen voor een groot deel uit vetten. En het gekke is, ergens is ooit de boodschap overgebracht dat vetten verkeerd zijn, maar dit heb je juist nodig voor een optimale werking. Ook bij kinderen zie je vaak dat hun eetpatroon niet alle benodigde voedingsstoffen bevat. Zo zijn er kinderen die ’s ochtend al starten met een glas frisdrank in plaats van water of kruidenthee. Of ouders denken dat ze er goed aan doen om hun kind een glas jus d’orange te geven, alleen bevat zo’n glas een enorme hoeveelheid aan suiker. Juist een enorme hoeveelheid suikers zorgen ook weer voor andere klachten zoals concentratieproblemen. Probeer maar eens uit om je kind als ontbijt een schaaltje volle yoghurt te geven met wat fruit in plaats van een boterham met hagelslag, en ervaar wat dit doet met het hongergevoel en het energieniveau van je kind.

Zelf vul ik het voedingspatroon van mijn dochter ook aan met  omega-3 en in de winter geef ik haar ook vitamine D3.

Niet alleen voeding

Veiligheid is essentieel om de juiste voedingstoffen op te nemen. Als je als kind veel stress ervaart door een onveilige situatie dan neemt het niet de juiste voedingsstoffen op. Hierdoor is het dus ook voor de gezondheid van je kind belangrijk om een veilige thuisomgeving te creëren.

Start jij een initiatief?


Tips voor ouders

Begin klein. Als jij je eerst inschrijft voor 5 km i.p.v. een marathon dan is het proces te overzien en wordt het behalen van het uiteindelijke doel alleen maar leuker. Kijk of je ook met voeding kan variëren  en stel kleine doelen. Je kunt beginnen met het bekijken van het etiket en je bewuster te worden van de ingrediënten die er in de producten zitten.

Geef het goede voorbeeld

Wij denken in plaatjes, als wij onze ouders een wortel zien eten of een stuk komkommer dan zal je dit als kind ook sneller zelf gaan doen. Het is niet erg als dit een keertje niet gebeurt, maar zorg wel dat je zelf het goede voorbeeld bent.

Maak gebruik van variatie

Veel kinderen krijgen brood als ontbijt en als lunch. Crackers is ook een goed alternatief.
Wil je een eetwissel maken, dan is ’s ochtends  vaak makkelijker om de maaltijd aan te passen. Denk bijvoorbeeld aan een rijstwafel met kipfilet en  avocado of een warm fruit ontbijt: appel peer banaan met amandelmeel en rozijnen. Maak het jezelf ook niet al te moeilijk door alles te veranderen.

Niet dwingen

Probeer gezonde voeding niet altijd af te dwingen. Je wilt natuurlijk dat je kind groenten eet. Maar op den duur zie je dat de interesse, in ieder geval bij mijn dochter, toeneemt en ze het vanzelf willen proeven. Ik vertel bijvoorbeeld mijn dochter ook heel veel over gezonde voeding.

Ik heb ook een eigen moestuin, op  een bepaald moment kwamen er heel veel courgetten uit de tuin. Hier maakte ik dan ook pasta van. Op den duur kwamen de courgettes haar neus uit. Dan ga ik haar ook niet dwingen om toch die courgettes op te eten. Zij kreeg toen de normale pasta

Maak iets leuks van voeding

Ga samen in de keuken staan, neem je kinderen mee, laat ze proeven als je eten aan het bereiden bent. Tuurlijk duurt het klaarmaken van een maaltijd dan iets langer, maar er is vast wel een moment dat je hier tijd voor hebt. En uiteindelijk levert het ook heel veel op. Denk hierbij aan de verantwoordelijkheid, en het feit dat je samen iets aan het doen bent is natuurlijk ook erg goed voor jullie onderlinge band. Je zal zien hoe leuk de kinderen dit vinden!

Gerelateerde projecten

Gerelateerde content

SEEFD - NAOMI NEIJSSEN

IK WIL DAT MENSEN WEER VERLIEFD WORDEN OP DAT ENE SPECIALE KLEDINGSTUK

SCHAAPSKUDDE ALMERE HOUT - LONI VERKERK

ELKE DAG NATUUR OM JE HEEN WERKT VERSLAVEND