Direct naar paginainhoud

Gezonde stad voor iedereen - Mariza Bosch en Jordy Oud

"Een eerste stap naar een gezonder leven"

Een gezonde stad voor iedereen; dat willen we mogelijk maken. Met het Almeers Preventieakkoord wordt in de hele stad een gezonde levensstijl gestimuleerd. Waar Almeerders gezond kunnen leven, wonen, werken en uitgaan. Waar gezond eten en voldoende bewegen de normaalste zaak van de wereld zijn. En waar mensen met mentale problemen snel de juiste hulp en steun krijgen. 
Wandelcoach Mariza Bosch en leefstijlcoach Jordy Oud organiseren vanuit het nieuwe collectief in oktober een wandel- en leefstijlevenement voor alle inwoners. Op maandagavond 10 oktober is de aftrap. De rest van de week kunnen Almeerders terecht voor gratis leefstijl- en wandelactiviteiten.


“Wandelen is super laagdrempelig, kan direct vanaf je voordeur, in je eigen tijd. Mensen zijn vaak mega-verrast over wat een half uur matig intensief bewegen per dag met je kan doen,” zegt Mariza. Jordy beaamt: “Daar haal je de meeste gezondheidswinst mee.” Ze willen ook mensen bereiken waarvoor georganiseerd sporten en bewegen niet betaalbaar of moeilijk toegankelijk is. “De potjes die ervoor zijn, zijn niet echt makkelijk vindbaar of de drempel is te hoog,” weet Mariza.


Daarom is het initiatief genomen om het wandel- en leefstijlaanbod in kaart te brengen op heelalmerewandelt.nl. Makkelijk vindbaar voor iedere Almeerder. Mariza: “Momenteel is het erg zoeken wie welk aanbod heeft. Wat zijn de verschillen, de kosten en de mogelijkheden?” Jordy vult aan: “Er zijn lange wachtrijen om mee te kunnen doen aan de Gecombineerde Leefstijlinterventies in Almere. Dat is jammer. Maar je kan zelf al veel doen en er zijn veel mooie alternatieven in Almere.”

Beter aanbod door samenwerking

Mariza: “Door gebruik te maken van het netwerk, de kennis en de financiële bijdrage vanuit het Preventieakkoord konden we een vliegende start maken. Met als direct resultaat een week lang gratis wandel- en leefstijlaanbod en een centrale site.” Er zijn heel veel aanbieders: leefstijl- en wandelbegeleiders, -trainers en coaches. Mariza: “Het zijn bijna allemaal zzp’ers. Wat kun je daarvan verwachten, wat doen die precies? Het aanbod is fantastisch, maar we willen één gezamenlijke plek voor de aanbieders in Almere. We hebben nu negen Almeerse wandel- en leestijlaanbieders gekoppeld. Voel je je als aanbieder aangesproken? Sluit je dan bij het collectief aan!”


Jordy: “Het is fijn om als zelfstandig ondernemer samen te werken voor een groter draagvlak in gesprekken met derden en zo het aanbod beter op elkaar af te stemmen. Want er is ongelooflijk veel mooi, goed en passend aanbod in Almere en de omgeving leent zich fantastisch om in beweging te komen” Mariza: “Waar je ook woont, je ziet groen en kunt buiten recreëren. Het toegankelijk maken van die ruimte is wel een ding. Bij mij in de buurt ligt Pampushout; mensen weten niet dat ze daarnaartoe kunnen. Dat is jammer, want het is een erg mooi wandelgebied.”

Bewegen is voor iedereen

Mariza is opgeleid als pedagoog, wandelcoach en wandeltrainer. Jordy is gecertificeerd leefstijlcoach en zet zich onder meer in voor overlevenden van kinderkanker en mensen met reumatoïde artritis. Daarnaast biedt hij de volledig vergoede Gecombineerde leefstijlinterventie CooL (Coaching op Leefstijl) aan. Wandelen is een laagdrempelige bewegingsactiviteit en is geschikt voor vrijwel iedereen, zeggen ze allebei. Jordy: “Mensen hebben allemaal hun eigen doelen en uitdagingen. De samenleving maakt het steeds makkelijker om veel te zitten en dik te worden. Een ongezonde keuze is snel gemaakt. De vraag is: hoe vind jij je balans hierin?”
Mariza noemt wandelen ‘de meest gezonde beslissing die ik nam’. Voorheen bestond haar werk vooral uit zitten, denken en typen. Nu wandelt ze elke dag. Ook voor Jordy was het een positief keerpunt: “Ik zat bepaald niet op mijn plek op het werk dat ik deed. Als je je lekker in je vel voelt, kun je betere keuzes maken voor je leven en gezondheid.” Zijn tip is dan ook: “Doe dingen die je leuk vindt. Als je een hekel hebt aan hardlopen, doe het dan niet. Ga wandelen of fietsen. Geef een doel aan je activiteiten en maak het leuk en uitdagend voor jezelf. Ga erbij fotograferen, neem een prikstok mee en verwijder zwerfafval of laat de hond van de buren een keer uit.”

Sociale cohesie

“Het gaat niet alleen om het wandelen, maar het is ook een sociaal gebeuren,” benadrukt Jordy. “Wandelen kun je ook met elkaar doen. Anderen ontmoeten, een praatje maken. Het is een eerste stap naar een gezonder leven.” En je geeft het goede voorbeeld aan de volgende generatie. Daarom willen ze meer projecten op gaan pakken. Zodat mensen samen kunnen komen, elkaar leren kennen en samen wandelen naar een gezondere leefstijl.

 

Een leefstijlverandering is niet het zoveelste dieet volgen, maar een verandering voor de langere termijn. Wees daarin niet te streng, waarschuwen ze. Mariza: “Ben je nog aardig voor jezelf of geef je jezelf de volgende stressfactor?” Jordy: “Het gaat om duurzame gedragsverandering. Neem kleine stapjes, grote stappen werken niet, dan gaat het je tegenstaan. Ga bijvoorbeeld een keer in week wandelen na de lunch. Misschien bevalt het wel zo goed dat je vaker wilt wandelen. Dan wordt het ook gemakkelijker om de volgende gezonde keuze te maken.” En dat is precies de bedoeling van het collectief en het wandel- en leefstijlevenement. Kennismaken met en kennis opdoen over wandelen, leefstijl en het maken van bewuste keuzes waar je blij van wordt.


Kijk voor meer informatie en het programma op heelalmerewandelt.nl