Direct naar paginainhoud

Gezonde leefstijl voor een doelgroep

Bobby (36) is verstandelijke beperkt. Sinds drie maanden doet hij mee aan het nieuwe leefstijl-programma van Super COOL!.

“Ik wist helemaal niet dat patat en frikandellen ongezond zijn.”

Een gezonde leefstijl raakt alle gebieden: voeding, ontspanning, middelengebruik, slaap en zelfs de relatie met de mensen om je heen. Super COOL! is een sport- en maatjesproject voor mensen met een verstandelijke beperking en ontwikkelde een leefstijlprogramma voor hun deelnemers. Ze kregen hierbij financiële hulp van het Almeers Preventie Akkoord.

Special Olympics

“Elke week stuurt onze diëtiste Annemarieke ons een motivatie-appje,” vertelt deelneemster Jennifer (38) enthousiast. “Het is weer tijd om te bewegen, schrijft Annemarieke dan en dan denk ik: o ja! En dan ga ik wat doen.”

“Ik vind mezelf bijna wel een topsporter, ja.”

Het is prachtig om te zien dat zo’n hart onder de riem zelfs voor iemand als Jennifer werkt. Zij is namelijk een echte sportvrouw. “Ik ben een officiële atleet,” zegt ze trots. “Want ik doe mee met de Special Olympics op het onderdeel skeeleren. Ik vind mezelf bijna wel een topsporter, ja.”

 

Jennifer skeelert elke week één of twee keer. Daarnaast doet ze thuis cardio-oefeningen, loopt ze hard en fietst, danst en zingt ze.

“Dat is omdat ik eerst overgewicht had. Ik ben twintig kilo afgevallen. Ik volg het paleodieet en drink veel water.”

Chips en frikandellen

“Ik ben ook aan het afvallen,” Bobby houdt een boekje omhoog, dat vol staat met voedingsproducten. Met rode en groene stippen staat daarin aangeven hoe gezond of ongezond iets is. “Ik kijk hier veel in. Ik wist helemaal niet dat patat en frikandellen ongezond zijn. Chips ook. Dat eet ik nu niet meer elke avond. Anders groei en groei en groei ik maar. Af en toe wil ik toch chips en dan zegt mijn vriendin Hellen: niet doen. Of ik zeg het tegen haar. Wij doen samen mee aan het leefstijlprogramma.”

“Ik heb hier dingen geleerd die ik helemaal niet wist. Bijvoorbeeld dat frikandellen uit de airfryer net zo slecht zijn als uit de frituur.”

Bobby vertelt over hoe leuk hij het vindt om elke maand een nieuwe sport uit te proberen met Super COOL! en hoe groot zijn netwerk is geworden. “Als dit er niet was geweest, dan was ik misschien wel dik geweest,” zegt hij met een serieuze blik. “Had ik nu een hartstilstand gehad. Ik voel me veel beter! Ik ben al twee kilo afgevallen, heb geen benauwdheid meer en geen hypoaanvallen.”

Nieuwe dingen leren

Igor (31) is het daar roerend mee eens. “Ik heb hier dingen geleerd die ik helemaal niet wist. Bijvoorbeeld dat frikandellen uit de airfryer net zo slecht zijn als uit de frituur. En dat Coca Cola Zero gezonder is dan gewone Coca Cola. Ik drink nu smaakwatertjes. Of Pepsi.”

Dat lijkt ons pure winst!

“Elke week stuurt onze diëtiste Annemarieke ons een motivatie-appje: Het is weer tijd om te bewegen!”