IK ZIE REGELMATIG NIEUWE SOORTEN VOGELS, INSECTEN EN PLANTEN DIE ZICH HIER VESTIGEN
‘Iedereen is een beetje eigenaar van deze wijk’
Ivonne de Nood

Een woonwijk zonder blauwdrukplan, dat is Oosterwold. Maar hoe ga je dan om met het aanleggen van glasvezel, elektra en water? En wat doe je als bewoners zelf willen bepalen hoe hun weg heet? Belangrijke kwesties voor Ivonne de Nood, gebiedsregisseur. “Het organiseren van de vrijheid van Oosterwold is mijn belangrijkste taak.”
Geen normaal project
Als gebiedsregisseur wilde Ivonne samen met haar team zoveel mogelijk initiatieven mogelijk maken. “Voor de pioniers, de mensen die aan de slag wilden op Oosterwold, was ik het aanspreekpunt als er vragen of obstakels waren. Ik was de verbinding tussen hen en andere partners. Kijk, Oosterwold is natuurlijk geen normaal project. Sterker nog, het is tegenovergestelde van hoe we het altijd deden in de stadsontwikkeling van Almere. Niets is vanzelfsprekend en dus kom je hobbels tegen.”
Onvoorspelbaar
Een van de bijzondere momenten was de samenwerking met de nutsbedrijven, die onder meer water, elektra en internet leveren. “Die bedrijven gaan normaal gesproken aan de slag op publieke gronden met een vastomlijnd uitgewerkt plan. Maar Oosterwold is private grond, waarbij we nu nog geen idee hebben hoe de wijk zich gaat ontwikkelen. Heel onvoorspelbaar en voor een nutsbedrijf iets heel anders dan ze gewend zijn. Gelukkig zijn we daar uitgekomen, want de eerste Oosterwolders woonden er al en kampeerden letterlijk in hun eigen huis”
Eigenaar van de wijk
Doordat mensen zelf hun woning en kavel mogen ontwerpen in Oosterwold en de wijk organisch groeit, is de sociale samenhang tussen de bewoners van dit stukje Almere groot. De Nood: “Iedereen is een beetje eigenaar van de wijk en daardoor voelt iedereen zich heel betrokken bij Oosterwold. De bewoners kwamen zelfs met het idee om zelf te bepalen hoe de nieuwe straten in hun wijk gingen heten. Dat was een zoektocht voor de naamgevingscommissie in Almere. Maar met een paar voorwaarden – bijvoorbeeld de naam mocht niet te lang zijn en nog niet bestaan in de gemeente – zijn ze akkoord gegaan. Zo is de Vrije Vogellaan en de Zeebodemkolonistenweg ontstaan.”
Rond haar afscheid als gebiedsregisseur ontving ze ook de Growing Green Speld. “Ik heb altijd heel erg genoten van de energie van Oosterwold. De drang naar vernieuwing en het bijbehorende ondernemerschap. En dat alles om hier de mooiste en meest bijzondere wijk van Almere te maken. En nu kan ik eindelijk zelf gaan bouwen op Oosterwold!”