Direct naar paginainhoud

Fruithal Smits - Nicole Smits

‘Ons polderland is onze rijkdom. En dat delen we graag’

Nicole Smits

Vol trots laat Nicole Smits het familiebedrijf Fruithal Smits en de daarbij behorende hectares land zien, vol met voornamelijk appel- en perenbomen. Het is plukdag op de boomgaard in Zeewolde, een van de leukste dagen van het jaar voor Nicole: “Een appel smaakt nog lekkerder als je die zelf hebt geplukt.”

Haar opa teelde fruit in Dronten, haar vader en moeder in Zeewolde en de planning is dat Nicole en haar broer Roy het gaan voortzetten. Terwijl dat aanvankelijk helemaal niet de bedoeling was. “Ik heb een studie commerciële economie gedaan op de hogeschool. Maar ik twijfelde wat ik na mijn studie wilde gaan doen, dus ben ik op de boerderij aan de slag gegaan. Thuiszitten en niets doen is voor mij geen optie. En op het erf bleek dat dit een ideale combinatie is voor mij, omdat ik zowel op het land in de natuur kan werken als op kantoor de marketing van Fruithal Smits kan verzorgen. Geen dag is hetzelfde!”

Een feestje

Het leukst vindt Nicole als er mensen naar de boerderij toe komen. De winkel - waar veel meer verse spullen worden verkocht dan alleen peren, aardbeien en appels - is vergroot en bestaat veelal uit streekproducten. Daarnaast worden er picknicks en high teas georganiseerd en een paar keer per jaar zijn er plukdagen. Op deze momenten mogen mensen zelf de boomgaard in om de dan rijpe appels en peren te plukken. Een echt feestje volgens Nicole: “Ons polderland is onze rijkdom. En dat willen we graag delen met de mensen. Je moet kinderen eens zien als ze hun eigen geplukte appel opeten, vol trots! De hoeveelheid filmpjes die hier gemaakt worden, geven wel aan dat het voor mensen bijzonder is.”

Flevofood

Nicole heeft haar Growing Green Speld ontvangen omdat ze secretaris is van Flevofood, een netwerkvereniging van en voor Flevolandse voedselbedrijven. “Iedere provincie heeft wel zijn eigen specialiteiten, die in heel het land bekend zijn. Behalve in onze provincie, want daarvoor hebben we gewoon nog te weinig historie. Daarom is het goed dat de voedselbedrijven samenwerken en we laten zien dat we in deze provincie de meest rijke en duurzame grond van Nederland hebben. Zo zetten we Flevoland uitstekend op de kaart.”

Oogstmaanden

September en oktober zijn de oogstmaanden voor Fruithal Smits. De mooiste periode van het jaar volgens Nicole. “Daar doe je het toch allemaal voor. We hebben wel al aardbeien en enkele appels in de zomer, maar in de herfst is het merendeel klaar om te oogsten. Dat is ook de periode dat ik zelf het liefst de appels eet. Dan zie ik een heel lekkere aan de boom hangen en die pluk ik dan. Zo geniet ik van mijn eigen product!”

 

Meer informatie op Fruithalsmits

Genomineerd door:

“Een mooie club van Flevolandse ondernemers met hart voor voedsel.”

 

Growing Green Spelddrager sinds 11 oktober 2018, samen met de andere bestuursleden van Flevofood