Direct naar paginainhoud

Foundation for a better world - Ludo Thijssen

‘Elk huis moet zichzelf voorzien van schoon water en energie’

Ludo Thijssen

Met zijn Fablab op De Steiger in Almere Haven probeert Ludo Thijssen een zelfvoorzienend huis mogelijk te maken dat betaalbaar is voor iedereen. “Het doel van onze Foundation For A Better World (FFABW) is zorgen dat elk huis een eigen natuurlijke energiecentrale wordt om zo de hoeveelheid methaan in de lucht terug te dringen. Dat klinkt ingewikkeld, maar is nu belangrijker dan ooit.”

Het zelfvoorzienende huis is mogelijk dankzij een kringloop met natuurlijke energie. Wat betekent dat? Ludo legt uit: “We kunnen het regenwater zuiveren, gekoelde zonnepanelen en windmolens plaatsen en willen zelfs de menselijke uitwerpselen gebruiken. We horen veel over CO2, maar methaan als broeikasgas is ook heel gevaarlijk. We kunnen grote stappen zetten in het terugdringen hiervan door te zorgen dat ieder huis op een betaalbare, milieuvriendelijke en duurzame manier zichzelf van energie en water kan voorzien.”

Open source

Ludo ontwikkelt alles in open source. Dat betekent dat als straks alles klaar is en werkt, iedereen mag weten hoe hij het ontwikkeld heeft. Op die manier kan niemand geheim houden hoe het werkt en er proberen heel veel geld mee te verdienen. “Winst interesseert mij helemaal niets. Dit moet er gewoon komen voor het te laat is. Het is mijn passie en al bieden ze me tien miljoen euro, ik zal er nooit op ingaan. Binnen de commerciële wereld is het milieu ondergeschikt aan winst. Zoveel bedrijven hebben al gezegd dat ze baanbrekende dingen gaan bedenken, maar het komt nooit verder dan woorden. Bijna alles wat ik nu ontwerp bestaat al, maar is vanwege de patenten te duur om voor iedereen te realiseren. Alleen door het wiel zelf opnieuw uit te vinden, kan het betaalbaar blijven.”

Optimist

De noodzaak is hoog, vindt Ludo. “ik ben geen pessimist. Ik ben juist een optimist. Ik denk misschien tegen beter weten in dat onze aarde nog te redden valt. Maar dan moet er nog wel heel veel gebeuren. Op dit moment zijn we met de resultaten van onze stichting maar een druppel op een gloeiende plaat. Maar deze druppel kan een sneeuwbal worden. En als die eenmaal aan het rollen is, is die hopelijk niet meer te stoppen. Ik heb al contact met mensen in andere landen zoals bijvoorbeeld Iran die ons project met veel belangstelling volgen.”

Donateurs

Ludo is meerdere dagen per week op het Fablab te vinden, ook al doet hij alles op vrijwillige basis. Dankzij het inkomen van zijn vrouw kan hij zich hier op focussen. “De stichting is afhankelijk van donateurs. Op die manier kunnen we het materiaal en de huur van de locatie betalen. Ik richt me nu vooral op een goedwerkende windturbine, zodat we snel een mooi resultaat kunnen laten zien en we daarmee ons verhaal nog meer kracht meegeven. En hopelijk lukt het ons en gaat het niet helemaal fout met deze wereld.”

 

Meer informatie op www.ffabw.org

Genomineerd door:

Mia Stik: “Ludo Thijssen is een creatief brein achter de Foundation For A Better World. De stichting is bezig met onderzoek naar duurzame energie.”

 

Growing Green Spelddrager sinds 14 oktober 2018