Direct naar paginainhoud

Flevo-Landschap - Rob Timmerman

‘Ik zie regelmatig nieuwe soorten vogels, insecten en planten die zich hier vestigen’

Rob Timmerman

Het Flevo-landschap wil de Flevolandse natuur zo goed mogelijk behouden, beschermen en ontwikkelen en tegelijkertijd zorgen dat de bewoners en bezoekers van deze provincie er zo veel mogelijk van kunnen genieten. Een hoop werk te doen dus voor Rob Timmerman, de beheerder van bos- en natuurterreinen in het zuidelijke gedeelte van de provincie.

 

“Ja, ik heb wel een bijzonder en niet veel voorkomend beroep”, begint Rob te vertellen. “Als boswachter ben ik iedere dag in de weer met de Flevolandse natuur. Ik werk al sinds begin jaren tachtig in dit stuk van de polder en het is fantastisch om het zo te zien groeien. Nu ben ik samen met twee collega’s verantwoordelijk voor gebieden in Zeewolde en in Almere, zoals de Lepelaarplassen, Pampushout en het Wilgenbos. Ik heb sommige delen zelf aangeplant en ondertussen zijn ze uitgegroeid tot volwaardige natuurgebieden. En er is nog steeds ontwikkeling, ik zie regelmatig nieuwe soorten vogels, insecten en planten die zich hier vestigen.”

 

Niet alleen de natuur groeide, ook Almere is als stad flink veranderd. Door de uitbreiding verdwijnen soms stukken natuur die elders weer worden gecompenseerd. Rob weet dat het hoort bij de stad Almere, maar vindt het soms toch lastig. “Ik kan niet ontkennen dat er een spanningsveld is tussen de groei van de stad en het behouden van de natuur. Mijn verstand zegt ook wel dat Almere op de tekentafel is ontstaan, om mensen een mooie woonplek te bieden. Dus ik weet dat Poort nu en Pampus straks woonwijken worden. En dat de natuur een mooie buffer vormt. Maar die wijken moeten wel aan elkaar en met de stad verbonden worden. En dus wordt er weer een weg dwars door het bos neergelegd. Wandel- en ruiterroutes worden onderbroken door een verkeersweg. Bovendien versnipper je het groen en dat is niet goed. Voor de natuur is het beter om tien grote gebieden te hebben, dan vijftig kleine versnipperde delen.”

 

Rob werkt al sinds 1994 voor Flevo-landschap en zou niets anders meer willen. “Je wordt in deze organisatie geen specialist, omdat het wat kleinschaliger is dan andere natuurorganisaties. Ik kan me met heel veel dingen bezig houden en heb een breed werkveld. Van het maaien tot aan het verbouwen van een bezoekerscentrum, samen met collega’s en een grote groep vrijwilligers. Ik zou het niet anders willen, ik geniet hier elke dag. En ja, genoeg dingen die we samen beleefd hebben. Op een drassige dag is het ons gelukt om op een kwelplek met drie tractoren vast te komen zitten. De een wilde de ander helpen en kwam ook vast te zitten. Gelukkig is het allemaal goed gekomen, heeft een sterkere tractor ons eruit gehaald. Nu kunnen we er hartelijk om lachen.”

 

Meer informatie op Flevo-landschap

Genomineerd door:

Ton Eggenhuizen: “Rob Timmerman is beheerder in Almere en heeft aan een half (of zelfs géén) woord genoeg. Als ik (voor de zekerheid) namens de Vogelwacht vraag of weer een bakje zand gestort kan worden voor het onderhoud van de oeverzwaluwwand in het Pampushout, komt vaak het antwoord dat het er al een weekje ligt.”

 

Growing Green Spelddrager sinds 16 juni 2018