IK ZIE REGELMATIG NIEUWE SOORTEN VOGELS, INSECTEN EN PLANTEN DIE ZICH HIER VESTIGEN
‘Wij hebben het Eksternest berenklauwvrij gemaakt’
Rob Leek

“De berenklauw is een plant die niet in Almere thuishoort. Het is een exoot.” En dus zorgt Rob Leek enkele keren per jaar samen met andere vrijwilligers in opdracht van Stad & Natuur ervoor dat het terrein rond het Eksternest berenklauwvrij is. Dat is een mooi resultaat waar Rob al sinds 2016 zijn steentje aan bijdraagt.
“Ja, zo langzamerhand is de berenklauw in ons gebied dat we beheren nagenoeg geheel weg”, vertelt Rob. “Wat niet wegneemt dat we vanwege de enorme groeikracht van de plant elk jaar de nieuwe scheuten een kopje kleiner moeten maken. Het is nu beheersbaar, dus kost het gelukkig minder tijd. Maar eigenlijk is het een strijd die wij niet kunnen winnen, zolang niet iedereen mee doet. Wist je dat de berenklauw tegenwoordig een verboden plant is in Nederland? Iedereen moet hem verplicht bestrijden. Dus ook grote instanties zoals de gemeente en Rijkswaterstaat. Maar juist die partijen laten het afweten en dat stoort mij. Want ons gebied is vrijwel geheel vrij van berenklauw, maar aan de overkant van het water, bijvoorbeeld langs de A6, staan nog hele velden. En dat zaad waait zo ons gebied weer in.”
Gevaarlijke plant
Reuzenberenklauw is een gevaarlijke plant. Aanraking ermee kan irritatie van de huid en zelfs brandblaren veroorzaken. Je kunt er littekens aan overhouden. Voor Rob is dat de voornaamste reden dat de berenklauw weg moet uit Almere. “Ik wil niet dat kinderen terwijl ze spelen in contact kunnen komen met berenklauw. Als wij met onze groep vrijwilligers de planten gaan verwijderen, kleden we ons goed aan. We dragen bergschoenen, een lange broek, een trui met lange mouwen en handschoenen. Ook als het warm is. Je moet gewoon heel voorzichtig te werk gaan en ook goed kijken waar je collega aan het werk is. We zijn er heel trots op dat het ons gelukt is, om ons gebied berenklauwvrij te maken.”
Bewerkelijke natuur
Rob is als vrijwilliger veel in de natuur te vinden. “Ik vind dat iedereen zijn steentje zou moeten bijdragen. Want natuur is leuk, maar vraagt toch ook veel onderhoud en aandacht. Nu ik met pensioen ben, heb ik meer tijd om als vrijwilliger actief te zijn. Onder de leiding van de bevlogen Lodewijk van Kemenade van Landschapsbeheer Flevoland zet ik me dus samen met anderen in tegen de berenklauw. Daarnaast heb ik onder meer meegeholpen met het snoeien van de fruitbomen op de Kemphaan en bij het Eksternest. Tevens werk ik elke twee weken als vrijwilliger bij het Flevo-landschap vanuit de Trekvogel bij het beheer van het Wilgenbos en de Lepelaarsplassen. We snoeien bijvoorbeeld overhangende takken of omgevallen bomen weg. Een ander gebied waar ik ook aan meewerk is de Bomentuin op de Kemphaan. Het is een gezonde bezigheid om zo in weer en wind in de natuur bezig te zijn. Bovendien vind ik het fijn om met deze gezellige en collegiale mensen samen te werken.”
Genomineerd door:

Margrietha Rengers: “Deze groep vrijwilligers wordt begeleid door Landschapsbeheer Flevoland en heeft op diverse werkavonden de berenklauw in het Vroege Vogelbos onder controle gekregen door ze met wortel en al uit te steken voor ze zaad zetten. Een zwaar klusje met een mooi resultaat!”
Kreeg de speld samen met andere vrijwilligers die strijden tegen de Berenklauw in het Vroege Vogelbos: Dorine van der Heide, Dik Esveld, Peter Mulder, Wim de Ruijter, Ricky de Boer, Ingeborg Janmaat, Jan van Koningsveld en John de Vries.