Direct naar paginainhoud

Hier word je helemaal warm van

Nobele missie

Omdat de energietransitie bij uitstek een thema is waar elke Almeerder op zijn eigen manier een steentje aan kan bijdragen, zijn de Energieambassadeurs van Almere in het leven geroepen. Die moeten er op een ‘bottom up’ manier voor zorgen dat de Almeerse bevolking meer aan energiebesparing gaat doen. In Almere Muziekwijk woont Chris Soebroto, die niet alleen Kilmaatburgemeester, maar ook al enige tijd Energieambassadeur is.

Een groen pensioen!

Jarenlang werkte Chris voor het Foster Parents Plan International (sinds 2001 Plan Nederland), een internationale ontwikkelingsorganisatie. Op een gegeven moment kreeg hij de vraag hoe klimaatverandering zijn doelgroepen in Indonesië en de rest van de wereld beïnvloedde. “Toen ben ik me eigenlijk wezenloos geschrokken: waar zijn we allemaal mee bezig? Iedereen vliegt maar heen en weer, er is een kilometervergoeding, onze koffie komt van de goedkoopste afnemer, en ga zo maar door,” illustreert Chris zijn verbijstering. Tot aan zijn pensioen in 2012 is hij daarom duurzaamheidsmanager geweest. “In 2012 ging ik met pensioen en dacht ik: ga ik de vogeltjes voeren of ga ik daarnaast nog iets anders doen? En dat ben ik eigenlijk allebei gaan doen,” vertelt Chris lachend.

 

“Ik zag een advertentie in ‘Almere deze Week’ met de kop ‘Energieambassadeurs gezocht’, ben gaan kijken wat dat was en in 2013 heb ik me aangesloten bij Almeerminder.” Dat bleek namelijk een ‘leuke club’ die op initiatief van de gemeente is opgezet, met het oog op de ambitie om energieneutraal te worden. Het is een vrijwilligersnetwerk: “al die vrijwilligers – het liefst ervaringsdeskundigen op het gebied van duurzaam wonen en leven – proberen de Almeerders in hun omgeving enthousiast te maken voor energiebesparende maatregelen.”

Energieambassadeurschap

En dat gebeurt eigenlijk voornamelijk op twee manieren. “We voeren energiegesprekken met huurders, met het doel om hen warm te maken voor energiebesparende maatregelen. Dan bellen we met een doos onder de arm aan, waar een LED-lamp, een tochtstrip, een waterbesparende douchekop en meer van dat soort dingen in zitten,” legt Chris uit. De andere activiteit zijn de warmtescans: “iedereen kan online een afspraak met ons maken voor een gratis warmtescan. We komen met een infraroodcamera langs om te kijken of er warmte lekt uit de kieren, ramen of deuren. Dan kun je vervolgens kijken hoe dat komt en of er iets aan gedaan kan worden.”

 

Overigens houdt Chris zich vooral bezig met de content voor op de website en het bedenken van nieuwe onderwerpen waar de Energieambassadeurs aandacht aan kunnen besteden: “moeten we onze tentakels niet eens uitslaan naar het bedrijfsleven bijvoorbeeld, naar het MKB? Die worstelen ook enorm met de energietransitie.” Die werkzaamheden ‘achter de schermen’ bevallen hem beter dan de energiegesprekken of warmtescans: “Ik vind het te koud om naar buiten te gaan voor de warmtescans,” lacht Chris. De scans moeten namelijk juist uitgevoerd worden als het koud en donker is, zodat de buitenmuur niet meer warm is. “En met de energiegesprekken krijg je vaak klachten over je heen: de huurders zien je voor een wooncorporatie aan, terwijl je dat niet bent. De maatschappelijke problemen zitten dicht aan de oppervlakte,” zegt hij.

 

Dat laat ook meteen de andere kant van de medaille zien. Wat Chris betreft kan er nog meer verschil gemaakt worden: “verduurzamen voor huurders is eigenlijk maar heel beperkt mogelijk. Ze zijn afhankelijk van de verhuurder of die voegen wil verbeteren, nieuwe ramen wil installeren of een warmtepomp aanschaft.” De impact kan dus nog beter en groter. Het liefst zou Chris een duurzaamheidskermis organiseren, waar allerlei bedrijven op afkomen en waar allerlei duurzame producten worden tentoongesteld. “Op die manier zou je mensen ertoe kunnen verleiden om er minimaal over na te denken en het liefst ook te doen.”

 

En de impact in zijn eigen buurt in Muziekwijk? “Ik word nog niet als Energieambassadeur herkend op straat,” zegt Chris lachend. Toch weet de Klimaatburgemeester van Almere heel wat te bereiken. Zo schreef hij in 2020 het boekje Klimaatschimmel, waarin hij klimaatverandering voor jong en oud begrijpelijk maakt. “Aan de hand van dat boekje heb ik ook mijn buren aan linkerzijde voorlichting gegeven over klimaatverandering.” En Chris heeft de buurman aan rechterzijde met een vlammend betoog zelfs zo ver gekregen dat hij zijn hele dak vol zonnepanelen liet leggen. Vanuit Muziekwijk weet hij op deze manier gewicht te geven aan het energieambassadeurschap.