Direct naar paginainhoud

E-scooters - Danijel Dujmovic

  ‘We moeten kinderen de toekomst leren’

  Danijel Dujmovic

  De laatste jaren maken e-scooters een flinke opmars in Almere en omstreken, en dat is grotendeels te danken aan Danijel Dujmovic. Hij is een pionier op het gebied van elektromotoren en hoopt met ‘E-scooters Almere’ de elektrische scooter nog verder op de kaart te zetten.

   

  Bij binnenkomst lijkt de zaak van Dujmovic op een reguliere scooterwinkel met werkplaats. Deze werkplaats, geopend in 2012, is echter alleen gericht op het repareren en onderhouden van E-scooters. De benzine scooters voeren nog de boventoon in het straatbeeld, maar volgens Dujmovic hebben de E-scooters de toekomst. “De magneten van een elektromotor gaan veel langer mee, want er is geen slijtage”, stelt hij. “De accu zorgt ervoor dat er geen brandstof nodig is. Ook even ter vergelijking: een elektrische scooter heeft ongeveer tweehonderd onderdelen, terwijl een normale scooter ruim drieduizend onderdelen heeft. Zo veel meer onderdelen die kapot kunnen gaan, zo veel meer om te vervangen.”

   

  De in het voormalige Joegoslavië geboren en in elektrotechniek afgestudeerde ondernemer is al van jongs af aan bezig met circulaire economie. Samen met zijn vader hield hij zich bezig met het hergebruiken van elektromotoren en elektronische componenten. Mede daardoor is Dujmovic anno 2020 een van de belangrijkste experts in Nederland op dit gebied. Hij helpt anderen  graag om met de elektrische scooter terrein te winnen ten opzichte van de scooter op benzine. “We hebben hier veel kennis op het gebied van elektronica, batterijen, controllers, en dat is nodig omdat je voor de reparatie elektronen moet volgen die niet zichtbaar zijn. Een nieuwe elektromotor aanschaffen kost je al snel vijfhonderd euro, maar met de juiste expertise kan je de kapotte motor gewoon repareren in plaats van weggooien en vervangen voor een nieuwe.”

  Groen hart

  Dujmovic spreekt met veel passie over zijn vak en vooral zijn doelen. “Samen met mijn vrouw hebben we alles in deze zaak gestoken”, legt hij uit. “Ik doe het niet voor het geld, maar ik doe dit uit idealistische overwegingen. De mensheid is zo druk bezig met werken dat we weinig tot geen tijd hebben om na te denken over dingen die echt nodig zijn om de aarde te redden. Mijn hart ligt bij het ontwikkelen van componenten, machines en batterijen. Zonder de inspanningen van onze zaak kunnen gebruikers van e-scooters in deze regio nergens naartoe voor reparatie. De enige optie is dan het geheel vervangen van het onderdeel en daar schiet je als samenleving niets mee op.”

   

  Het project ‘Growing Green Cities’ in Almere was daarbij een mooie mogelijkheid om zijn intenties kracht bij te zetten. Zo werd met zijn medewerking een ‘Electric Freeway’ geopend, een weg tussen Amsterdam en Almere voor elektrische fietsen en E-scooters. Daarnaast kreeg de provincie Flevoland een subsidie om nog meer elektrische scooters de weg op te krijgen. “We zijn van ver gekomen”, kijkt hij terug. “Bij het inschrijven van ons eerste voertuig voor een verzekering had de maatschappij nog geen protocol voor e-scooters, alleen voor reguliere scooters. Nu zie je het aantal gebruikers flink toenemen in het straatbeeld.”

  Opleidingen

  In de nabije toekomst hoopt Dujmovic zijn kennis door te geven door middel van onderwijs, maar vooralsnog zijn er geen specifieke opleidingen voor dit soort werkzaamheden. Voorlopig is het dus werken op basis van ervaring en kennis. Veel van zijn plannen liggen in de spreekwoordelijke ijskast, omdat hij simpelweg te druk is met zijn zaak. “Het liefst heb ik ooit meerdere werknemers die zelfstandig allerlei onderdelen kunnen repareren, maar momenteel leren we studenten vaak geschiedenis en niet waar we ons mee bezig moeten houden: de toekomst.”